Faktaboks

Turda
ungarsk Torda, tysk Thorenburg
Uttale
tˈurda

Turda er en by i Romania, Transilvania, ved Arieș, en sideelv til Mureș, 25 km sørøst for Cluj-Napoca. Byen har 55 900 innbyggere (2018).

Turda var i kommunisttiden (1947–1989) en viktig industriby, hvor særlig den kjemiske industrien (med røtter fra begynnelsen av 1900-tallet) sysselsatte tusenvis av arbeidere. Etter kommunistregimets fall ble den privatisert og deretter nedlagt. Folketallet i byen sank merkbart. Den kjemiske industrien hadde forurenset mye, og etter nedleggelsen, der alt av verdier ble solgt unna eller stjålet, er grunnen fortsatt kraftig forurenset, ikke minst med kvikksølv. Sementindustrien har lenge vært viktig og er det fortsatt. Den er nå eid av det internasjonale konsernet LafargeHolcim. Byen er også kjent for sitt glassverk. En annen industrigren er produksjon av bildeler.

I århundrer har det vært utvunnet salt i området. Det har i nyere tid gitt grunnlag for Turda som kurbadested. Etter at mye av industrien ble nedlagt etter kommunismens fall, er det satset mye på turisme, særlig i forbindelse med den historiske saltutvinningen. Med bidrag fra EU er gamle saltgruver i omegnen av byen satt i stand og utviklet som museum og opplevelsessted, Salina Turda. En annen turistattraksjon er et renessanseslott fra 14-1500-tallet, som nå huser byens historiske museum. Bygningen var møtested for den transilvanske landdagen fra 1500-tallet til 1759.

Turda er kjent både fra dakisk og romersk tid. Den eldste dokumentasjonen av Turda som by er fra 1297.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg