Tunisias internasjonale forbindelser

Tunisia er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, Verdensbanken, og for øvrig av blant annet Verdens handelsorganisasjon (WTO), Afrikanske Union og Den arabiske liga. Forbindelsene til de arabiske land har høy prioritet, ikke minst forholdet til nabolandene Libya og Algerie. Samtidig har Tunisia vektlagt forholdet til EU og de europeiske middelhavslandene Frankrike, Spania og Italia. Landet har en assosieringsavtale med EU fra 1995 som blant annet tar sikte på en gradvis liberalisering av handelsforholdet. Tunisia har sluttet seg til samarbeidet i Unionen for Middelhavet, som på fransk initiativ ble etablert i 2008.

De politiske omveltningene i 2011 kan få innvirkning på Tunisia's utenrikspolitikk og internasjonale forbindelser. Dette gjelder særlig områder som bidrar til økonomisk vekst og redusert arbeidsløshet (eksportmarkeder, turisme, utenlandske investeringer og valutaspørsmål). Under president Ben Ali har landet holdt en lav ("forsiktig") profil i utenrikspolitikken av hensyn til den interne stabilitet og økonomiske utvikling. Landet har ofte opptrådt som megler i internasjonale konflikter.

De økonomiske forbindelsene med Norge er beskjedne. Bortsett fra endel norske turister, har både bedriftsetableringer og handel vært meget begrenset. Handelsforholdet reguleres ved avtalen EFTA-Tunisia fra 2005.

Tunisia er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens Norge siden 2009 er representert i Tunisia ved sin ambassade i Algerie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg