Tunisias befolkning

Landskapet i sørlige Tunisia er preget av ørken og oaser. Til venstre: Fra oasen Degache ved Tozeur hvor man foruten å dyrke daddelpalmer er selvforsynt med de aller fleste fruktsorter og grønnsaker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Til høyre: Dromedarer i ørkenen ved El Fouar. På grunnlag av arkeologiske funn regner man med at kameler har vært holdt som tamdyr i Nordøst-Afrika allerede i forhistorisk tid. De har i dag sin utbredelse gjennom hele Sahara. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Medinaen i Sousse har trange smug (souker) med livlig gatehandel og et yrende, fargerikt folkeliv. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Flere av Tunisias byer har en gammel bydel, den såkalte medinaen, omgitt av murer. Bildet viser medinaen i Hammamet fra 1300-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet i Tunisia er beregnet til 11 millioner (Verdensbanken 2014) og årlig befolkningsvekst til 1,1 % (2000-2009). Synkende fødselstall har bidratt til at andelen under 15 år har sunket fra 44 % i 1975 til under 24 % i 2009. Gjennomsnittlig antall barn per kvinne ligger på 2,05. Middellevealder er beregnet til 76,5 år for kvinner og 72,5 år menn.

Etter mange år med netto emigrasjon, endret dette seg ved inngangen til 1980-årene; mange tidligere utvandrere returnerte fra Europa. I 1990-årene har det igjen vært netto utvandring. I underkant av 2 millioner tunisiere arbeider i utlandet, de fleste i Europa. Nesten hele befolkningen er arabere; ca. 1,5 % er berbere, i tillegg finnes italienske og franske minoriteter.

Gjennomsnittlig folketetthet er 67 innbyggere per km2, men bosetningen er stort sett konsentrert til den nordlige kystsonen. Områdene i de sentrale og sørlige landsdelene er tynt befolket. Bosetningen i disse områdene er særlig halvnomadiske jordbrukere og gjetere. På grunn av arbeidsledighet og fattigdom på landsbygda har mange småbønder og landarbeidere flyttet inn til byene etter 1960. I 2009 levde 66 % av befolkningen i byer, mot 40 % i 1976. Den raske urbaniseringen har medført arbeidsløshet og sosiale problemer. Største byer er hovedstaden Tunis og Sfax.

Språk

Offisielt språk er standard arabisk. Det store flertallet av tunisiere har tunisisk-arabiske dialekter som morsmål; disse regnes til de såkalte maghreb-dialekter (se arabisk). Om lag 1 % av befolkningen har berberspråk som morsmål. Fransk er dominerende annetspråk og forstås av svært mange.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg