Folketallet i Tunisia er beregnet til 11 millioner (Verdensbanken 2014) og årlig befolkningsvekst til 1,1 % (2000-2009). Synkende fødselstall har bidratt til at andelen under 15 år har sunket fra 44 % i 1975 til under 24 % i 2009. Gjennomsnittlig antall barn per kvinne ligger på 2,05. Middellevealder er beregnet til 76,5 år for kvinner og 72,5 år menn.

Etter mange år med netto emigrasjon, endret dette seg ved inngangen til 1980-årene; mange tidligere utvandrere returnerte fra Europa. I 1990-årene har det igjen vært netto utvandring. I underkant av 2 millioner tunisiere arbeider i utlandet, de fleste i Europa. Nesten hele befolkningen er arabere; ca. 1,5 % er berbere, i tillegg finnes italienske og franske minoriteter.

Gjennomsnittlig folketetthet er 67 innbyggere per km2, men bosetningen er stort sett konsentrert til den nordlige kystsonen. Områdene i de sentrale og sørlige landsdelene er tynt befolket. Bosetningen i disse områdene er særlig halvnomadiske jordbrukere og gjetere. På grunn av arbeidsledighet og fattigdom på landsbygda har mange småbønder og landarbeidere flyttet inn til byene etter 1960. I 2009 levde 66 % av befolkningen i byer, mot 40 % i 1976. Den raske urbaniseringen har medført arbeidsløshet og sosiale problemer. Største byer er hovedstaden Tunis og Sfax.

Offisielt språk er standard arabisk. Det store flertallet av tunisiere har tunisisk-arabiske dialekter som morsmål; disse regnes til de såkalte maghreb-dialekter (se arabisk). Om lag 1 % av befolkningen har berberspråk som morsmål. Fransk er dominerende annetspråk og forstås av svært mange.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.