Tullimonstrum

Et eksemplar av den tidlige bruskfisken Tullimonstrum gregarium fra Mazon Creek-faunaen i USA. Eksemplaret finnes i Museo di Storia Naturale di Milano, Italia. Legg merke til øynene på stilk, og at mesteparten av dyret sees ovenfra, mens halen sees fra siden.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tullimonstrum er et mystisk utseende dyr fra karbontiden. Fossiler av dyret ble funnet i kalkkonkresjoner i Illinois, USA og tilhører den såkalte Mazon Creek-faunaen.

Funn

Tullimonstrum gregarium ble funnet av en amatørsamler i 1955 i konkresjoner i Francis Creek-formasjonen fra seint i karbonperioden, som dekker mye av nordøstre Illinois. Formasjonen består av skifer og sandsteiner avsatt i et fluviomarint elvedelta. Spesielle forhold har gjort at fossiler er bevart i siderittkonkresjoner som ble raskt forsteinet og hindret forråtnelse, noe som gjør at de er svært godt oppbevart. Forekomsten inneholder fossiler av over 320 dyrearter og 400 plantearter, både fra havet og fra land. Spesielt kan nevnes dyregrupper som sjeldent blir oppbevart, som alger, maneter, skolopendere og bruskfisk som haier og altså Tullimonstrum.

Beskrivelse

Tullimonstrum ser ut som en avlang pølse med vinger bakerst, øyne på stilker vinkelrett på kroppen, og en lang snabel med en «klype» med tenner forrest. Det har blitt sammenlignet med blekkspruter, snegler, fisker og børstemark, men har til inntil nylig ikke kunnet plasseres i noen kjent dyregruppe.

Slektskap

I 2016 ble det publisert en studie i tidsskriftet Nature som konkluderte med at Tullimonstrum er en tidlig slektning av niøyer. Dette ble konstatert på grunnlag av at man fant karakteristiske gjelleåpninger på noen få fossiler, samt at man kunne kjemisk bestemme sammensetningen av «tennene», som viste seg å være nettopp det; virveldyrtenner. Dessuten klarte forskerne i noen eksemplarer å finne rester etter både tarmkanalen (i underkant av dyret) og en notokord (forløper for ryggraden) langs ryggen, noe som beviser at dyret i hvert fall er et ryggstrengdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg