Et mystisk utseende dyr funnet i kalkkonkresjoner i den karbonske Mazon Creek-faunaen i Illionois, USA.

Tullimonstrum gregarium ble funnet av en amatørsamler i 1955 i siderittkonkresjoner i den overkarbonske Francis Creek-formasjonen som dekker mye av nordøstre Illinois. Formasjonen består av skifer og sansteiner avsatt i et fluvio-marint elvedelta. Spesielle forhold har gjort at fossiler er bevart i siderittkonkresjoner som ble raskt forsteinet og hindret forråtnelse. Derfor er de svært godt oppbevart. Denne forekomsten inneholder over 320 dyrearter og 400 plantearter, både fra havet og fra land. Spesielt kan nevnes fossiler av dyregrupper som sjeldent blir oppbevart, som alger, maneter, scolopendere og bruskfisk som haier og altså Tullimonstrum.

Tullimonstrum ser ut som en avlang pølse med vinger bakerst, øyne på stilker vinkelrett på kroppen, og en lang snabel med en "klype" med tenner forrest. Det har blitt sammenlignet med blekkspruter, snegler, fisker og børstemark, men har til nå ikke kunnet plasseres i noen kjent dyregruppe.

I 2016 ble det publisert en studie i magasinet Nature som konkluderte med at Tullimonstrum er en tidlig slektning av Niøye (Lampretter). Dette ble konstatert på grunnlag av at man fant karakteristiske gjelleåpninger på noen få fossiler, samt at man kunne kjemisk bestemme sammensetningen av "tennene", som viste seg å være nettopp det; vertebrat-tenner. Dessuten klarte de i noen eksemplarer å finne rester etter både tarmkanalen (i underkant av dyret) og en notochord (forløper for ryggraden) langs ryggen, noe som beviser at dyret ihvertfall er en chordat.

Videre lesing:

Illinois State Museum: Utstilling om Mazon creek-fossilene.

Illinois' State Geological Survey: Om Tullimonstrum.

Chicago Tribune's artikkel 17. mars 2016: Tully monster, Illinois' great fossil mystery, solved.

McCoy et al. 2016: The ‘Tully monster’ is a vertebrate. Nature; doi:10.1038/nature16992

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.