Tukthuset i Trondheim

Tukthuset i Trondheim, Kongens gate 85.

av . fri

Tukthuset i Trondheim var det første tukthuset i Norge. Det ligger i Kongens gate 85 i Trondheim. Bygget er i to etasjer og ble oppført i årene 1732–1733.

Faktaboks

Også kjent som

Opprinnelig navn var Tugt- og Verkshuus for Trondhjems Bye og Stift

Etter at store deler av den opprinnelige bygningen ble revet i 1974, er byggets karakter betydelig endret. Gjennom sidefløyer hang bygningen opprinnelig sammen med den nåværende Lagrettbygningen, hvor institusjonens kirkerom og verkstedbygg lå. Huset er i dag fredet.

Historie

Etter at det gamle Verkshuset, som var en arbeidsanstalt for fattige kvinner, strøk med under bybrannen i 1681, oppstod det behov for et nytt bygg. I forbindelse med en omorganisering av fattigvesenet, og etter initiativ av stiftsamtmann og biskop påbød Kongen oppført et nytt tukt- og forbedringshus i Trondheim.

Da det stod ferdig i 1733, var dette det første tukthuset i Norge. De innsatte bestod for det meste av arbeidsføre fattige som ble tatt inn for å bli opplært til hardt arbeid og disiplin.

Etter hvert fikk Tukthuset mer og mer preg av en mildere form for straffeanstalt. Fra 1885 var institusjonens offisielle navn Trondhjems straffeanstalt. I årene 1909 til 1920 gjorde huset tjeneste som landsfengsel og fra 1920 til 1971 som Trondheim kretsfengsel. Men huset har også tjent andre aktiviteter; for eksempel som kurhus for folk med syfilis i årene 1737–1830, og fra 1808 som Kalvskinnets gamle slaveri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg