Tukthuset i Trondheim, Kongens gate 85.

Wikimedia Commons. fri

Tukthuset i Trondheim var det første tukthuset i Norge. Det ligger i Kongens gate 85 i Trondheim. Bygget er i to etasjer og ble oppført i årene 1732–1733.

Etter at store deler av den opprinnelige bygningen ble revet i 1974, er byggets karakter betydelig endret. Gjennom sidefløyer hang bygningen opprinnelig sammen med den nåværende Lagrettbygningen, hvor institusjonens kirkerom og verkstedbygg lå. Huset er i dag fredet.

Etter at det gamle Verkshuset, som var en arbeidsanstalt for fattige kvinner, strøk med under bybrannen i 1681, oppstod det behov for et nytt bygg. I forbindelse med en omorganisering av fattigvesenet, og etter initiativ av stiftsamtmann og biskop påbød Kongen oppført et nytt tukt- og forbedringshus i Trondheim.

Da det stod ferdig i 1733, var dette det første tukthuset i Norge. De innsatte bestod for det meste av arbeidsføre fattige som ble tatt inn for å bli opplært til hardt arbeid og disiplin.

Etter hvert fikk Tukthuset mer og mer preg av en mildere form for straffeanstalt. Fra 1885 var institusjonens offisielle navn Trondhjems straffeanstalt. I årene 1909 til 1920 gjorde huset tjeneste som landsfengsel og fra 1920 til 1971 som Trondheim kretsfengsel. Men huset har også tjent andre aktiviteter; for eksempel som kurhus for folk med syfilis i årene 1737–1830, og fra 1808 som Kalvskinnets gamle slaveri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.