Tua Forsström

Faktaboks

Tua Forsström
Født
2. april 1947, Borgå
Av /Förlaget.

Artikkelstart

Tua Forsström er en finlandssvensk lyriker. Hennes diktsamling Efter att ha tilbringat en natt bland hästar (1997) ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for 1998. Det er en finstemt diktsamling der myter, film og diktekunst gir perspektiv til fremstillingen av det moderne livet i alt dets mangfold.

Forsström regnes som en av de ledende poetene i sin generasjon. Diktene hennes er dypt forankret i finsk natur og folkeliv og har gjerne et hverdagslig tonefall med en åpen og dialogisk henvendelsesform. Men de har også et symbolsk innhold og et perspektiv som peker utover det nasjonale og hverdagslige. Mange av diktene har erotiske eller metapoetiske motiver.

Hun debuterte med En dikt om kärlek och annat (1972), fulgt av Där anteckningarna slutar (1974). Med Snöleopard (1987) fikk hun sitt litterære gjennombrudd, og av senere samlinger kan nevnes oratoriet Marianergraven (1990). I 2003 kom diktutvalget Jag studerade en gång vid en underbar fakultet. Hennes 11. diktsamling En kväll i oktober rodde jag ut på sjön utkom i 2012.

I diktsamlingen Anteckningar (2018, norsk Notater 2019) er jegpersonen i sorg etter at barnebarnet døde av leukemi.

Forsström ble medlem av Svenska Akademien i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Tua Forsströms forfatterskap. Redigert av Hans Kristian Rustad. Oplandske bokforlag, 2017.
  • Michel Ekman. Harens almanacka, tiden och minnet hos fem stora svenskspråkiga poeter. Schildts & Söderströms förlag, 2015. Har kapittel om Forsström
  • Steinar Opstad. Himmelretninger : essays om dikt og diktning. Kolon forlag, 2012. Har kapittel om Forsström
  • Hans H. Skei. «Plumeria acutifolia, i regn : om Tua Forsströms Efter att ha tilbringat en natt bland hästar». Norsk litterær årbok 1998

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg