Faktaboks

Også kjent som
Tsjuvasjskaja Respublika Čuvašija Chuvashia
Uttale
tsjuvˈasjia
Tsjuvasjia
Tsjuvasjia er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Tsjuvasjia
Av .

Tsjuvasjia er en republikk i Russland, vest for Volgakneet, med et areal på 18 300 kvadratkilometer og 1 208 000 innbyggere (2021). Hovedstaden er Tsjeboksary.

Natur

Størstedelen av området består av et platålandskap, oppskåret av raviner. Langs elvene Volga og Sura er det flate elvesletter med sandbanker. Grensen mellom skog- og steppevegetasjon krysser republikken. Området har et moderat kontinentalt klima, med varme somrer og lange, kalde vintrer.

Befolkningen

Befolkningen bestod i 2010 av ca. 68 prosent tsjuvasjer, 27 prosent russere og 2,8 prosent tatarer og 1,1 prosent mordvinere.

Næringsliv

Jordbruk, basert på dyrking av forskjellige kornsorter, er blant de viktigste næringsveiene. Produksjon av frukt og vin øker. Industrien er konsentrert rundt maskin- og elektrisk industri. Ellers finnes tekstil- og næringsmiddelindustri, samt fremstilling av byggematerialer og kjemikaler.

Historie

Den nåværende republikkens territorium tilhørte fra 900-tallet det såkalte protobulgarske riket ved Volga og Kama. Fra 1200-tallet stod det under mongolsk overherredømme, først under Den gylne horde og deretter under khanatet i Kasan. I 1552 ble det innlemmet i Moskvariket (det senere russiske keiserriket). Området ble opprettet som autonomt område i juni 1920 og som autonom republikk i april 1925.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg