Tsjekkias sosialdemokrati – ČSSD

Logoen til ČSSD er en variant av den sosialdemokratiske rosen.

. fri

Tsjekkias sosialdemokrati er et sosialdemokratisk parti i tsjekkia. Det finnes også mindre grupper som kaller seg sosialdemokratiske, som regel opprettet av enkeltpolitikere som har røket uklar med ČSSD og meldt seg ut.  

ČSSD er etterfølgeren etter det historiske sosialdemokratiske partiet for tsjekkere i Østerrike-Ungarn. Partiet ble grunnlagt i 1878 som «tsjekko-slavisk» avdeling innenfor det østerrikske sosialdemokratiet, men løsrev seg i 1893. I 1897 brøt de mest nasjonalt orienterte ut, og dannet det tsjekkisk-nasjonale parti.

Etter den første verdenskrig og oppløsningen av Østerrike-Ungarn, som de tsjekkisk- og slovakisktalende områdene hadde ligget under, skiftet partiet navn til Det tsjekkoslovakiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet. I 1921 brøt den revolusjonære fløyen ut, og dannet Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti.  Det sosialdemokratiske partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden, særlig i det høyt utviklede og industrialiserte Bøhmen, og deltok i de fleste av de tverrpolitiske regjeringene som særpreget Tsjekkoslovakia i denne perioden. Etter München-avtalen i 1938 ble det politiske livet i republikken omkalfatret. Sosialdemokratene slo seg sammen med det tsjekkisk-nasjonale parti i Det nasjonale arbeidspartiet, som fungerte som lojal opposisjon til Det nasjonale enhetspartiet.

I 1945-1946 ble regjeringen ledet av sosialdemokraten Zdeněk Fierlinger. I 1948 ble partiet tvangsinnlemmet i Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti. I 1990 ble ČSSD gjenopprettet, og etablerte seg som det dominerende partiet på venstresiden. Tsjekkia er det enste landet i Øst- og Sentral-Europa der det historiske sosialdemokratiet har slått gjennom etter innføringen av flerpartidemokrati i 1989-1991. Det vanlige mønsteret har vært at kommunistpartiene har reformert seg og opprettet sosialdemokratiske partier. Noen steder har de historiske sosialdemokratiene slått seg sammen med slike «eks-kommunistiske» sosialdemokratier etter selv ikke å ha slått gjennom. Ulikt de andre landene i Sentral-Europa, finnes det i Tsjekkia et kommunistparti (KSČM) med jevnt stor oppslutning blant velgerne. Kommunistenes uvilje mot å ta et oppgjør med overgrepene i perioden 1948-1989, har gjort det vanskelig for sosialdemokratene å samarbeide med dem. Dertil kommer at KSČM fører en nasjonal-populistisk retorikk mens ČSSD er EU-vennlig.  

ČSSD slo gjennom ved valget i 1993 etter at Miloš Zeman var blitt valgt til leder, og vant valget til nasjonalforsamling i 1998. Zeman ble statsminister i en mindretallsregjering  etter en avtale med høyrepartiet ODS. I 2002 kunne de nyvalgte partiformannen Vladimír Špidla danne regjering, der foruten ČSSD, kristelig-demokratene (KDU–ČSL) og det liberale US-DEU inngikk. Ved valget i 2006 fikk venstresiden (ČSSD og KSČM) 100 mandater i Deputertkammeret (Poslanecká sněmovna), akkurat like mange som høyrepartiene ODS, KDU-ČSL og de grønnes parti. To sosialdemokratiske deputerte godtok «å tolerere» en høyreregjering og Mirek Topolánek ble statsminister. Økonomen Jiří Paroubek tok over som leder for ČSSD i 2006, men gikk av i 2010 etter jordskjelvvalget der sosialdemokratene gikk ti prosent tilbake. Juristen Bohuslav Sobotka tok over som partileder. Ved det første direkte presidentvalget i Tsjekkia i 2013 oppnådde partiets kandidat Jiří Dienstbier bare 16,1 prosent i første valgomgang. Miloš Zeman, som hadde brutt med ČSSD i 2009 og opprettet sitt eget, lille sosialdemokratiske parti, vant presidentvalget.

Ved det framskyndede valget til nasjonalforsamling i oktober 2013 ble ČSSD størst, med 20,5 prosents oppslutning.

ČSSD fikk 7,27 prosent ved valget til nasjonalforsamling i 2017, noe som gav 15 av til sammen 200 representanter.

ČSSD er medlem av partigruppa for progressive og sosialdemokrater i Europaparlamentet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.