Medielandskapet i Tsjad er preget av at mer enn halvparten av den rurale befolkningen ikke kan lese, at tilgangen til mobil datatrafikk og internett er begrenset til byene, og at både aviser og internettforbindelse er veldig dyrt.

På tross av et lite demokratisk styresett er presse- og informasjonsfriheten i Tsjad relativt stor. Myndighetene kontrollerer imidlertid sosiale medier og blokkerer tilgangen til disse når den politiske tilstanden i landet er tilspisset. De siste årene har både Instagram, Twitter og Facebook vært nedstengt av myndighetene i flere måneder av gangen.

Aviser

Det publiseres flere aviser i Tsjad. Regjeringsorganet Le Progres er den eneste dagsavisen i landet. De andre kommer ut ukentlig eller sjeldnere. Blant de største og mest levedyktige er L'Observateur og La Voix og N'Djamena Hebdo. Avisene kan sjeldent kjøpes utenfor hovedstaden Ndjamena fordi distribusjonen er usikker og langsom, i tillegg til at markedet et lite. Avisopplagene er små (2000–3000 eksemplarer) og avisene er så dyre, cirka syv kroner, at kun en liten elite har råd til å kjøpe dem.

I september 2020 ble tolv av landets aviser suspendert for tre måneder av HAMA, det offentlige og regimevennlige organet som kontrollerer mediene i landet. Formelt sett ble avisene suspendert fordi redaktørene ikke hadde formell journalistutdanning; reelt sett ble de suspendert fordi de skrev kritisk om daværende president Idriss Déby eller folk i hans nære omgangskrets. I august 2023 ble den mest populære og regimekritiske nettavisen Alwihda Info stoppet i over en uke, og flere journalister ble fengslet for å ha skrevet kritisk om president Déby og noen av hans generaler.

Radio og TV

De fleste i landet har egen radio, men bare noen få har tilgang til TV. Radionyheter formidles både på fransk, arabisk og ulike lokale språk. Det finnes både offentlige og private radiokanaler. Staten eier og kontrollerer Tsjads eneste TV-kanal via L’Office National de Radiodiffusion et de Télévision. De statlige nyhetssendingene er veldig fokuserte på og svært positive til daglige gjøremål utført av presidenten og hans nærmeste medarbeidere.

Mobiltelefoni og mobilt internett

Mens mobiltelefoner er svært utbredt i Tsjad, var det først i 2014 at deler av landet fikk 3G-dekning og således kunne tilby abonnentene tilgang til internett på mobil. Prisen for datatrafikk på mobil er imidlertid blant de aller høyeste i Afrika, slik at bare eliten i byene har råd til å benytte dette. Det hender ofte at myndighetene stenger sosiale medier som Facebook og Instagram i forkant av valg og under demonstrasjoner for å hindre uro og vanskeliggjøre samling av folk.

Internettmedier

Internettkafeer ble vanlig i hovedstaden Ndjamena fra 2015, senere også i andre større byer som Sahr, Abeché og Doba. Nyheter fra blogger og nettaviser unnslipper oftest myndighetenes sensur og er blitt veldig populære blant den utdannede delen av befolkningen. De mest oppdaterte informasjonskanalene på internett er den regimevennlige Journal du Tchad og de svært regimekritiske Tchad Actuel og Alwhida Info.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg