Trygve Helgaker

Faktaboks

Trygve Helgaker

Trygve Ulf Helgaker

født:
11. august 1953, Porsgrunn
Trygve U. Helgaker
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Trygve Helgaker er en av Norges mest siterte kjemikere. Han arbeider med utvikling og anvendelse av metoder for beskrivelse av molekylære systemer. Dette har en sentral plass i dagens kjemiske forskning takket være utviklingen av stadig kraftigere datamaskiner. Beregningene kan brukes til å tolke eksperimentelle data, og kan også erstatte eksperimenter når disse ikke kan gjennomføres eller er for kostbare.

Bakgrunn

Trygve Helgaker tok artium i 1972, mastergraden (cand. scient.) i 1980 og doktorgraden (dr. philos.) i 1986, begge ved Universitetet i Oslo.

I 1974-1975 studerte han russisk språk og litteratur ved Universitetet i Leningrad ett år og arbeidet som vitenskapelig assistent ett semester ved Slavisk-baltisk institutt ved Universitetet i Oslo i 1979.

Masteroppgaven i kjemi tok han i elektrondiffraksjon med Arne Haaland som veileder. Etter postdoktoropphold først hos Jan Almlöf ved University of Minnesota i 1986–1987 og som Hassel-stipendiat ved Aarhus Universitet i 1987–1989, ble Helgaker ansatt som førsteamanuensis ved Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo i 1989. Han fikk opprykk til professor i 1993. Han har vært gjesteforsker ved flere universiteter i Storbritannia og Frankrike.

Han er leder for et Senter for fremragende forskning ved Universitetet i Oslo og ved Norges arktiske universitet i Tromsø.

Helgaker har publisert mer enn 400 vitenskapelige artikler samt to oversettelser av russisk skjønnlitteratur til norsk.

Priser og utmerkelser

Helgaker er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2004 og av International Academy of Quantum Molecular Science fra 2005.

Han fikk Nansens belønning for yngre forskere 1985, UiOs forskningspris i 2006, Guldberg-Waage-medaljen NKS 2007, Centenary Lectureship (Royal Society of Chemistry) 2008 og Forskningsrådets pris for fremragende forskning (Møbius-prisen) 2011.

Eksterne lenker

Biografi hos Universitetet i Oslo

Kommentarer (2)

skrev Trygve Helgaker

hei!ikke noen stor sak, men kan "Død 1953" fjernes i denne artikkelen?Trygve Helgaker

skrev Svein Askheim

sorry, det der må være en datavirus, det har skjedd flere ganger, men nå er det rettet opp. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg