Trygve Gulbranssen

Faktaboks

Trygve Gulbranssen
Trygve Emanuel Gulbranssen
Født
15. juni 1894, Kristiania, (nå Oslo)
Død
10. oktober 1962, Eidsberg, Østfold

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Trygve Gulbranssen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Trygve Gulbranssen var en norsk forfatter.

Karriere

Gulbranssen hadde handelsskole og industriutdanning samt Kunst- og Haandverksskolen og kulturstudier. Han var representert med en tegning ved Norges Jubilæumsutstilling i 1914. Han begynte sin industrikarriere i 1908, og ble til sist bestyrer ved Hartog Tobakkfabrik i 1918, etablerte i 1920 egen engrosforretning i tobakk, som han solgte i 1940 for å drive Hobøl gård i Eidsberg kommune i Østfold.

Idrett

Samtidig virket han i mange år som idrettsjournalist i fritiden, blant annet i bladet Idrætsliv som han var medeier i. Han deltok i grunnleggende arbeid for idrettssaken og ivret for skoleidrett og orienteringssport. I 1919–1927 var han visepresident i Norges Friidrettsforbund, i 1920 var han medlem av juryen ved olympiaden i Antwerpen, i 1923 utgav han Idrettens ansvar, og i 1936 fikk han sølvplaketten fra Norges Landsforbund for Idrett.

Forfatterskap

Gulbranssen debuterte i 1933 med romanen Og bakom synger skogene, så fulgte Det blåser fra Dauingfjell (1934) og Ingen vei går utenom (1935), til sammen en trilogi inspirert av slektens historie blant annet fra Skogbygda i Frogn i Akershus. Med sin kristen-humanistiske tendens og romantiske fortellerstil stod bøkene i kontrast til den nye modernistiske litteraturen. Enkelte kritikere inntok av den grunn en negativ holdning til Og bakom synger skogene som fikk hele 65 anmeldelser i dagspressen i forbindelse med lanseringen i Norge. Men langt de fleste kritikere uttalte seg meget positivt, og det ble blant annet pekt på det fortellertekniske driv.

Romanene ble en internasjonal suksess med svært gode kritikker i land som USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland. I 1938 ble Gulbranssen som eneste skandinav valgt ut til å representere det beste av sin samtids skjønnlitteratur i den prestisjetunge A list of books chosen for the White House. Trilogien er også utgitt i øst-europeiske, afrikanske og sør-amerikanske land, slik at de er oversatt til mer enn 30 forskjellige språk i et samlet opplag som overstiger 12 millioner eksemplarer.

Gulbranssen hadde planer om å føre videre sin skildring av Bjørndal gård, men hadde ikke krefter til å fortsette sitt forfatterskap etter full arbeidsinnsats som visergutt fra niårs alder, etterfulgt av industrikarrieren og de mange verv i idretten. Under andre verdenskrig motarbeidet han aktivt de tyske okkupanter og NS til tross for et betydelig personlig press, og i perioden 1945–1962 hadde han nok med å følge opp bokkontraktene i utlandet og driften av Hobøl gård.

Om Trygve Gulbranssen

En roman om Trygve Gulbranssen, Et værelse i natten av Tore Stubberud, kom i 1984. I Tore Hoels bok Trygve Gulbranssen og kritikken (1994) blir samtlige norske bokomtaler av Gulbranssens romaner for første gang gjenstand for en samlet vurdering. Hoel har også skrevet biografien Manns plikt (1997). Her har datteren Ragna Gulbranssen bidratt med Veslas egen beretning.

En portrettbyste av Gulbranssen i sentrum av Mysen ble avduket i 1985. Bysten er laget av Arne Durban.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hoel, T.: T.G. og kritikken, 1994, isbn 82-03-17453-1, Finn boken
  • Hoel, T.: Manns plikt: en biografisk dokumentar om T.G., 1997 (inneholder også Veslas egen beretning, av Ragna G., T.G.s datter), isbn 82-03-26059-4, Finn boken
  • Hoel, T.: "T.G. og kulturradikalerne" i NLÅ 1997, 72–87

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg