Tryg er et nordisk skadeforsikringskonsern kontrollert av den danske stiftelsen TryghedsGruppen smba, med hovedkontor i Ballerup nord for København.

Tryg var i 2018 Nordens nest største skadeforsikringsselskap med i alt 3400 medarbeidere, omlag 2,8 millioner privatkunder og 140.000 bedriftskunder. Tryg er det største skadeselskapet i Danmark med 18 prosent markedsandel, tredje størst i Norge med 13 prosent markedsandel og femte størst i Sverige med 3 prosent markedsandel. Den svenske virksomheten driver under navnet Moderna Forsäkringar.

Tryg har sine røtter i Kjøbenhavns Brandforsikring, Danmarks første forsikringsselskap grunnlagt i 1731. Den direkte foranledningen var bybrannen i København i 1728 som tok med seg omlag en fjerdedel av byens bygninger. Navnet Tryg ble først tatt i bruk i starten av 1900-tallet. Tryg har i store deler av sin historie vært et gjensidig selskap, men ble i 1990 omdannet til aksjeselskap. De eksisterende eierne - kundene - samlet nå sine eierinteresser i stiftelsen Tryghedsgruppen smba, som igjen ble hovedeier i aksjeselskapet Tryg. 

I 1995 kjøpte Tryg skadedelen i forsikringsselskapet Baltica (grunnlagt 1915), et selskap  som hadde vært gjennom en betydelig krise. Det nye selskapet tok navnet Tryg-Baltica. Året etter ble selskapet børsnotert, men eierstiftelsen TryghedsGruppen beholdt 60 prosent av aksjene.

Tryg-Baltica gikk i 1999 sammen med banken Unibank og ble da en del av finanskonsernet Unidanmark. Samme år overtok Tryg-Baltica skadeforsikringsvirksomheten til det norske selskapet Vesta. Året etter var Unidanmark med å danne finanskonsernet Nordea. I 2002 solgte Nordea sin skadeforsikringsvirksomhet tilbake til den danske Tryg- stiftelsen, som nå etablerte konsernet TrygVesta. Konsernet var ekspansivt og drev etterhvert  virksomhet i Finland, Estland, Polen, England, Danmark og Norge.

TrygVesta avviklet etterhvert sin  virksomhet utenfor Norden. I 2009 ble det svenske selskapet Moderna Forsäkringar kjøpt opp og den svenske virksomheten til TrygVesta ble drevet videre innenfor rammene av dette selskapet. I 2012 ble den nordiske strategien oppgitt da den finske  virksomheten ble solgt til if. På dette tidspunkt hadde det danskeide konsernet endret navn til Tryg, og virksomheten i Norge og Danmark har fra da av blitt drevet under dette navnet. Når den svenske virksomheten er blitt drevet videre under under brandet Moderna har dette sammenheng med navnelikheten med det tradisjonsrike svenske forsikringsselskapet Trygg Hansa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.