Trujillo

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Trujillo er en by i Peru, 550 kilometer nordvest for Lima, ved elven Moche. Byen er landets tredje største med 919 899 innbyggere (INEI, 2017).

Faktaboks

Uttale
truxˈijå

Bybeskrivelse

Trujillo er sentrum i et rikt jordbruksdistrikt som tradisjonelt har hatt stor produksjon av sukkerrør; i dag er den største eksportvaren asparges. Havnebyen Salaverry ligger 12 kilometer sørøst. I bykjernen er mye av koloniarkitekturen bevart, blant annet ti kirker innenfor de gamle bymurene. Trujillo er sete for erkebiskop og utgjør et økonomisk og religiøst senter i nordlige Peru.

Ruinbyen Chan Chan, hovedstaden i Chimúriket, ligger fem kilometer vest for byen, og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. I nærheten ligger også Huaca del Sol og Huaca de la Luna, adobe-templer bygget av moche-sivilisasjonen.

Historie

Trujillo var en av de første europeiske byene som ble anlagt i Amerika. Den ble grunnlagt av conquistadoren Diego de Almagro i 1534, offisielt innviet året etter av Francisco Pizarro. Navnet Trujillo er etter Pizarros fødeby i Spania.

Byen fikk store ødeleggelser av et jordskjelv i 1612, og på grunn av den konstante trusselen fra pirater ble det reist tykke bymurer i siste halvdel av 1600-tallet. Det ovale festningsverket som omsluttet Trujillo hadde fem porter, 15 bastioner og 15 kurtiner. Folketallet vokste kraftig på 1800-tallet som følge av utenlandske investeringer i sukkerplantasjene, og muren ble etter hvert revet for å bygge nye nabolag.

Kampen for å frigjøre nordlige Peru fra den spanske tronen begynte i Trujillo i 1820, da intendanten sluttet seg til José de San Martín og erklærte den administrative regionen Trujillo for uavhengig. Trujillo anses derfor som den første uavhengige byen i Peru.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg