Trosvik herregård
Tegninger av hovedbygningen på Trosvik som krigsråd Hans Siewers lot oppføre i 1819.
Av .

Trosvik er en tidligere herregård i Rolvsøy, nå en del av Fredrikstad by. Den har gitt navn til bydelen Trosvik, som har et areal på rundt 2800 dekar.

Herregården ble delt opp og solgt i 1839. Hovedbygningen som står i dag, ble bygget på slutten av 1800-tallet.

Gårdsnavnet

Trosvik er avledet av tros, ‘kvas, kvist’, sammensatt med vik. Det kan utlegges som ‘viken hvor det samler seg kvist’.

Historie

Trosvik antas å være ryddet i begynnelsen av kristen middelalder. Frem til svartedauen var gården delt i to bruk. Den tilhørte fra ca. 1400 og til 1537 bispegodset til biskopen i Oslo. Kongen overtok gården ved reformasjonen og makeskiftet den i 1558 bort til adelsmannen Peder Christensen Harbou (død etter 1582). Han gjorde gården til skattefri adelig setegård.

Deretter skiftet gården eiere hyppig, inntil den i 1680 da den ble solgt til i generalmajor Johan Caspar de Cicignon (1625–1696). Han var ingeniøroffiser og guvernør i Fredrikstad. De Cicignon fikk privilegium på å kunne utøve sin katolske tro på Trosvik, hvor det ble holdt katolsk messe. Han ble etterfulgt som eier av sønnen generalmajor Frederik Christian de Cicignon (1667–1719), som i 1717 solgte gården til kanselliråd Christian Werenskiold (1697–1757), som bygget ut gården og anla et flott hageanlegg.

Senere tilhørte Trosvik kjøpmann Jacob Nørbech (1744–1804), som i 1803 solgte gården til krigsråd Hans Siewers (1758–1839), som oppførte nye bygninger på Trosvik, blant annet en stor, ny hovedbygning i 1819. Bygningen var i to etasjer med 16 værelser og to kjøkken.

Etter Siewers' død ble Trosvik solgt på auksjon og delt opp i mange parseller. I 1860 ble gården kjøpt av Johan Larsen Unneberg, hvis sønn Ole overtok i 1865. De rev den store hovedbygningen og bygget det huset som står på gården i dag.

I dag finnes det få minner om herregården bortsett fra en rekke innskrifter med katolsk innhold som Johan Caspar de Cicignon fikk hugget inn i fjellet og på frittstående steiner.

Området Trosvik utgjør i dag de sentrale strøkene av Fredrikstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg