Trondhjemsdrakt

Trondheimsdrakt
Av /Norsk bunadleksikon.

Trondhjemsdrakt skapt av Ellinor Floor.

Trondheimsdrakt
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Trondhjemsdrakt er en bunad som er designet av Ellinor Flor, etter initiativ fra lokale krefter i Trondheim. Bunaden ble første gang presentert i 1994. Den er inspirert av plisserte tekstiler som ble funnet under arkeologiske utgravninger i byen, og videre er den bygd opp omkring et rosemønster.

Draktdeler

Livkjole

Stakken er i svart ullstoff, plissert slik at den har smalere folder øverst enn den har nederst. Den er fastsydd til en overdel, som har seler og ermer i svart og rødt. Overdelen ble først lagd i strikket ull, men er seinere lagd i damask av silke med det samme rosemønsteret innvevd.

Seinere er det lagd en variant til av overdelen, i ensfarget svart ulldamask. På denne er sjølve rosemønsteret opphøyd i vevinga. Til denne siste varianten kan en bruke gammelt arvesølv, eller det særskilt komponerte sølvet.

Skjorte

Det er designet skjorte i hvitt lin til den strikkede varianten, mens silkevarianten også kan ha silkeskjorte. Til den svarte varianten er det valgfri skjorte.

Hodeplagg

Det er lansert en hårbøyle trekt med det samme damaskvevde eller strikkede stoffet som livet.

Ytterplagg

Til bunaden hører det en svart kep som holdes sammen med sølvhekte i halsen.

Metall

Det er ei stor og ei lita nål til bunaden, begge har rosemønster. Både treblads- og fembladsroser er med på nålene. Fembladsrosene er også dekorknapper på overdelen. Sølvet er designet av de to som opprinnelig tok initiativ til bunaden. Til den svarte drakta er det lagd et alternativt smykkesett i sølv og ferskvannsperler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg