Trondhjems Kunstforening

Artikkelstart

Trondhjems Kunstforening er en kunstforening grunnlagt i 1845 etter initiativ fra maleren Lars Hansen og på oppfordring av professor J. C. Dahl. I 1846 holdt foreningen sin første utstilling, i Stiftsgården. Hovedattraksjonen på utstillingen var Adolph Tidemands Gudstjeneste i en norsk Landskirke, som var bestilt av konsul Einar Gram. Foreningens første bilde var Adolph Tidemands Juleskikk.

Foreningen hadde opprinnelig plass i lånte lokaler, ofte Stiftsgården. Den hadde i 1881–1930 lokaler i Trondhjems Sparebank. Foreningen oppførte sin egen bygning på det gamle Statsarkivets plass i Bispegata i 1929–1930 tegnet av arkitekt Peter Daniel Hofflund. Bygningen er oppført i murstein, og inneholder blant annet flere utstillingssaler og har også kontorplass og magasiner. Bygningen ble 1991 tilbygd et atriumbygg over en tidligere gårdsplass ved arkitekt Ola Steen arkitektkontor ved Svein Wolle. Hofflunds bygning ble i 1931 tildelt Houens fonds diplom for god arkitektur, og nybygget fikk i 1991 samme heder.

Kunstforeningen ble omorganisert i 1996, og et nytt kunstmuseum ble opprettet: Trondheim Kunstmuseum. Foreningen er bevart som en medlemsorganisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grimelund, Josef Jervell & Olav Flønes: Trondhjems kunstforening 1845-1945, 1955

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg