Faktaboks

Offisielt navn
Trondhjems Jernindustri
Også kjent som

Fabrikken ved Nidelven

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1909
Nedlagt
1986

Fabrikken til Trondhjems Jernindustri ved Nidelva omkring 1940.

Trondhjems Jernindustri var en norsk metallvarefabrikk beliggende ved Nidelva i Trondheim. Firmaet produserte trådstift, hermetikknøkler, kramper, gjerder, flettverk, stålrørsmøbler og mye annet.

Etablering

Høsten 1908 ble det tegnet aksjer for 60 000 kroner i selskapet Trondhjems Jernindustri. Selskapskapitalen var fordelt på 8 menn. Flesteparten var lokale investorer og gründere. Det var likevel først våren 1909 som selskapet ble offisielt dannet. Samtidig hadde aksjekapitalen økt til 100 000 kroner. I mellomtiden kjøpte selskapet Nidelven Fabrikker, der de skulle ha sine produksjonslokaler. Ledelsen den første tiden besto av banksjefen P. Volckmar, handelsmannen Johan Melandsø og handelsmannen Chr. Thaulow.

Tidlig drift

Arbeidere og ledelse på Trondhjems Jernindustri omkring 1925.

I Volckmar hadde selskapet en god forbindelse med Trondhjems Handelsbank og en styringsdyktig direktør. De første fem årene blir betegnet som en jevn oppbyggingsperiode. Det ble etablert fem ulike produksjonsgrener. Blant disse kan nevnes produksjon av gjerder, galvanisering og trådtrekking. Valsetråd ble i hovedsak kjøpt fra Tyskland, da denne var av god kvalitet og til en rimeligere pris enn fra andre land. Grunnet første verdenskrig fikk bedriften forsyningsproblemer da mye av europeisk stål og jern gikk til krigsindustrien.

Ustabile tider

Senger

Trondhjems Jernindustri begynte å produsere senger omkring 1920. Disse modellene er antagelig fra omkring 1930.

Senger
Av .

Om krigsårene var urolige, så var det ingenting sammenlignet med 1920-årene første seks år. I starten av tiåret hadde bedriften kjøpt inn råvarer til toppriser. Samtidig hadde de hatt stor produksjon. Likevel var lagrene fulle med både råvarer og ferdige produkter som de ikke fikk solgt. Volckmar valgte å fratre som direktør. Inn kom Johan Melandsø. Samtidig ble Dyre Halse valgt inn som nytt styremedlem. I 1925 ble selskapets aksjekapital nedskrevet fra 450 000 kroner til 300 000 kroner.

Stabilitet og gjenoppbygging

Stålrørmøbler

Stålrørmøbler produsert ved Trondhjems Jernindustri i tiden rundt 1931/1932. Modellene er i hovedsak kopiert etter tyske originaler.

Stålrørmøbler
Av .

Slutten av 1920-årene og begynnelsen av 1930-årene var relativt stabile for Trondhjems Jernindustri. Selskapet brukte fortsatt mye energi på å nedbetale bankgjelden. For å stabilisere økonomien ble lønningene til arbeiderne redusert. Det resulterte i både lockout og tre måneders arbeidsstans.

Blant de forskjellige produktgruppene var møbler i jern. Allerede fra 1920 ble det laget sengebunner og senger. Løftet kom i 1930 med fremstillingen av stålrørsmøbler. Etter å ha kjøpt inn noen få maskiner, var produksjonen gang. Finn Brodahl designet de fleste produktene. Her kan man se at inspirasjonen kom fra tyske Bauhaus og den norske arkitekten Herman Munthe-Kaas' modeller for Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik.

Satsingen på stålrørsmøbler viste seg vellykket. Etter få år måtte man utvide avdelingen til 800 kvadratmeter.

Andre verdenskrig og etterkrigstiden

Etter andre verdenskrig opplevde Trondhjems Jernindustri en kraftig modernisering. Introduksjonen av gaffeltruck og andre hjelpemidler underlettet arbeidet betraktelig.

Ikke overraskende opplevde også Trondhjems Jernindustri vanskeligheter under andre verdenskrig. Igjen var det mangel på råstoffer som satte en stopper for produksjonen. Flere ansatte var derfor nødt til å gå fra jobbene sine. Også de første årene etter krigen bød på manglende råstofftilførsel. I 1950 var fabrikken endelig kommet opp på et tilfredsstillende nivå.

I midten av 1950-årene hadde selskapet skaffet en rekke nye maskiner. Som hos andre produsenter ble også rasjonaliseringer gjennomført. Interne transportsystemer og varehåndteringen ble forenklet. Trucken var et viktig redskap og kjøretøy som underlettet transport av produktene. Likevel gikk deler av produksjonen under begrepet håndverksindustri. Stålrørsmøbelavdelingen var fortsatt tuftet på flere manuelle operasjoner.

I 1960-årene utviklet selskapet en prototype for «passiv demping av langborstenger», på bakgrunn av en diplomoppgave ved Norges tekniske høgskole. Prinsippet ble senere patentert og bidro til en omdreining i firmaet da produksjonen av nagler og spiker minket.

Flytt, oppkjøp og omorganiseringer

I 1983 kjøpte bedriften Trondhjems Nagle- og Spigerfabrikk AS. Etter omfattende omstillinger tok begge firmaer i 1986 i bruk TEENESS AS som sitt nye navn. Samme år flyttet produksjonen fra tidligere Trondhjems Jernindustri fra Nidelva til Lade, nærmere bestemt Haakon VIIs gate.

Med årene har det nye sammenslåtte selskapet utviklet seg til en moderne teknologibedrift som er blitt verdensledende på vibrasjonsdempende verktøyholdere under navnet «Silent Tools».

Siden 2008 er navnet på selskapet Sandvik Teeness AS, som er et datterselskap av Sandvik Coromant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hartmann, Major A. (1958). A/S Trondhjems Jernindustri 1908–1958 : 50-års jubileumsskrift, Bedriften

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg