Trondheim rådhus

Artikkelstart

Trondheim rådhus, Munkegata 1, ble oppført i 1895 som skolebygning for Trondhjems Tekniske Læreanstalt, som var forløperen for Norges Tekniske Høgskole (NTH). Etter at NTH fikk egne bygninger på Gløshaugen i 1910, ble bygget benyttet av Trondhjem tekniske mellomskole i en lengre periode. Etter ombygging og ominnredning ble bygningen tatt i bruk som rådhus i 1930. Før 1930 befant rådhuset seg i Kongens gate 3, det nåværende Trondheim folkebibliotek.

Bygningen inneholder to ordinære etasjer med høy sokkeletasje, og er dessuten forsynt med mesanin-etasje og utbygd loftsetasje, slik at den i realiteten har fem etasjer. Rådhuset rommer kommunens sentrale administrasjon samt bystyre- og formannskapssalen, mens flere andre sentrale etater holder til på andre adresser.

Det var arkitektene Lars Solberg og Johan Christensen som tegnet bygget, som er i nyrenessansestil, opprinnelig i rød tegl, med gul tegl i horisontale bånd i sokkel og første og andre etasje. Flere av vinduene har glassmalerier som symboliserer de tekniske fagene. Den senere ombyggingen til rådhus var det arkitekten Carl Johannesen Moe som stod for.

Kart

Trondheim rådhus
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg