Trondheim rådhus (2012)

Knut A Rosvold. fri

Trondheim rådhus (Munkegata 1), ble opprinnelig oppført som skolebygning for Trondhjems Tekniske Læreanstalt (TTL) i årene1895-1898. Arkitekter var Lars Solberg og Johan Christensen. TTL var forløperen for Norges Tekniske Høgskole (NTH). Da NTH etter opprettelsen i 1910 fikk egne bygninger på Gløshaugen, ble bygget i Munkegata overflødig. Trondhjems tekniske mellomskole, som var forløperen for Trondheim ingeniørhøgskole, flyttet så inn her i 1912. Da den tekniske mellomskolen senere flyttet inn i egne bygninger på Kalvskinnet, ble Munkegata 1 i årene 1929-1930 ombygd og ominnredet til bruk som rådhus (arkitekt Carl J. Moe). Loftetasjen ble ombygd og tatt i bruk som kontorarealer på 1990-tallet.

Rådhuset er en stor toetasjes bygning i stilarten nyrenessanse, med høy sokkel- og mesaninetasje. Den har to korte sidefløyer mot Archidiakoni plass, også kalt Rådhusparken, og bred midtrisalitt mot Munkegata. I aksen på baksiden ligger et trappehus med praktfulle glassmalerier som symboliserer de tekniske fag. Rådhuset rommer også en kunstsamling med blant annet ordførergalleriet, med malte  portretter av de fleste av byens ordførere.

Rådhuset rommer i dag møtelokaler for bystyret samt kontorer og møtelokaler for formannskapet. Dessuten ordførerens og varaordførerens kontorer, bystyresekretariatet, rådmannen og rådmannens ledergruppe og fagstab. Kommuneadvokaten, overformynderiet, kommunikasjonsenheten og kontortjenesten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.