Trondheim - natur

Nidelva renner gjennom Trondheim kommune fra sør mot nord. På den flate landtungen mellom sjøen og Nidelva ligger selve bykjernen. På bildet ses Midtbyen med Nidelva og Elgeseter bru sett fra lufta. Bilde fra 2008.
Trondheim
Av .
Lisens: fri

Berggrunnen i Trondheim består mest av omdannede basaltiske lavabergarter og omdannede sedimentære bergarter dannet i kambro-silurtiden. Berggrunnen tilhører det såkalte Trondheimsfeltet. På Byneset i vest og rundt Jonsvatnet i øst og videre sørover i Klæbu består berggrunnen av kambrosilurske skifre, blant annet fyllitt og grønnskifer.

Nidelva renner gjennom kommunen fra sør mot nord. På den flate landtungen mellom sjøen og Nidelva ligger selve bykjernen. Også videre østover langs fjorden er det lavland som innenfor går over i noe høyere platåer. Rundt Jonsvatnet i sørøst ligger et åslandskap med topper på opp til 400 moh. Videre sørover, gjennom Klæbu, er det leirterrasser langs elven hvor landskapet skjærer seg dypt ned i bekkedaler. Myrområdet Langåskjølen, nord for vestenden av Selbusjøen, er vernet som naturreservat.

På vestsiden av Nidelva ligger i sør et bakketerreng som går over i det store Heimdalsplatået (ca. 150 moh.). Vest for platået ligger flate, fruktbare leirjordsområder ned mot elva Gaula. Gode jordbruksområder ligger også utover langs fjorden på de fruktbare sedimentære bergartene på sørøstsiden av Byneset. Mellom disse områdene og den bymessige bebyggelsen sørover fra bysenteret ligger Bymarka med kollete topper, myrer og vann. Høyeste fjell i Trondheim kommune er Kråkfjellet (817 moh.) i Klæbu, på grensen til Melhus. De høyeste toppene på vestsiden av elva, Bymarka, er Storheia (566 moh.) og Gråkallen (552 moh.).

Bymarka benyttes mye som turområde, og ved Gråkallen ligger et gammelt skisenter med hoppbakker og turiststedet Skistua. Lenger mot sørøst ligger det nåværende skisenteret Granåsen (ca. 200 moh,)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg