Byen ble offisielt grunnlagt i 997, og selve bykjernen, Midtbyen, er gammel bygrunn som sannsynligvis har hatt tettstedsbebyggelse lenge før.

Byens befolkning vokste trolig svært raskt fra 1000-tallet til 1200-tallet. På grunn av epidemier og klimaforverring holdt folketallet seg lav til etter 1500-tallet. Bebyggelsen klumpet seg sammen ved Nidelva, og først etter 1650 begynte byen å vokse vestover. Byen vokste sterkt på 1800-tallet. Ved den første fullstendige norske folketellingen i 1801 var Trondheim Norges nest største by (etter Bergen) med et innbyggertall på 9500. Byområdet ble utvidet flere ganger, men grensene var for trange, og byveksten fortsatte i Strinda. Dette førte til at byen ble utvidet med de fire omegnskommunene Tiller, Byneset, Leinstrand og Strinda i 1964.

Fra bykjernen sprer bebyggelsen seg i alle retninger; langs de lavere områdene sørover langs Nidelva, på lavlandet østover langs fjorden, på platåene sørøst og vest for Nidelva og i liene opp mot Byåsen. I 1970- og 1980-årene vokste det opp store bydeler i områdene ByåsenHeimdal (Kolstad, Flatåsen, Kattem), i området mellom Heimdal og Nidelva (Sjetnmarka og Tillerbyen) og i området StubbanMoholtBrøset sør og øst for den gamle bebyggelsen i Strinda.

Befolkningen i Trondheim etter de nåværende grensene vokste sterkt etter den annen verdenskrig, i perioden 1946–70 med en gjennomsnittlig årlig vekst på 1,5 %. I 1970-årene avtok veksten til 0,6 %, og i 1980-årene var den gjennomsnittlige årlige veksten bare 0,2 %. Siden har den årlige befolkningsveksten vært økende, og i tiårsperioden 1996–2006 lå den på gjennomsnittlig 1,0 % årlig mot 0,7 % i fylket som helhet. Etter 2006 har befolkningsveksten vært enda større. Mer enn 95 % av kommunens befolkning bor i tettstedet Trondheim, som er det fjerde største tettstedet i Norge, etter Oslo, Bergen og nabobyene Stavanger/Sandnes, som regnes som et sammenhengende tettsted. Innen kommunegrensene bor ytterligere rundt 4000 innbyggere i mindre tettsteder (Trolla, Spongdal, Ringvål, med flere).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.