Trondenes

Trondenes

Trondenes
Av /Arfo forlag.

Trondenes kirke er en steinkirke fra middelalderenTrondenes i Harstad.

Trondenes kirke ble oppført omkring 1400 i gotisk stil og har blant annet tre altere med senmiddelalderske alterskap. Den er landets nordligste steinkirke fra middelalderen og har rester av befestningstårn i kirkegårdsmuren.

Arkitektur

Trondenes

Trondenes kirke er bygget i gotisk stil.

Trondenes
Av /Arfo forlag.

Takverk

Takverket i kirken er blitt datert ved hjelp av årringsdatering (dendrokronologi), som viser at takverket over koret er felt i 1399–1400 og tømmeret til takverket over skipet en gang etter 1434. Årstallet for oppstart av byggeprosessen på kirken har lenge vært usikkert. Flere har villet ha det til at den må være fra 1400-tallet. Andre har ment at den kan dateres til 1200-tallet. Den nåværende kirken er bygd på en gårdshaug der det tidligere har stått en eller to trekirker som må ha vært fra 1100-tallet. Det antas at den første kirka var relativt liten og bygd i tre i utkanten av det som var tunet på høvdinggården.

Skip og kor

Kirkeskipet er det største bevarte etter Nidarosdomen. Grunnplanen er enkel med et rektangulært skip og et smalere rett avsluttet kor. Kirken har også et hvelvet sakristi som er bygget samtidig med koret. Skipet har vestportal og motstilte nord- og sørportaler i vestre del av skipet, sørportal i koret og inngang til sakristiet i nordveggen av koret.

Inventar

Trondenes

Alterskapene.

Trondenes
Av /Arfo forlag.

Alterskap

Trondenes

Mariaskapet.

Trondenes
Av /Arfo forlag.

Kirken har tre alterskap som er plassert i koret, og kirken har hatt minst tre alterskap til.

På hovedalteret er et Mariaskap fra midten av 1400-tallet som er laget i Lübeck. Maria i midten er omgitt av sine kvinnelige slektninger. Under kvinnene er Kristi mannlige forfedre. På predellaen er Kristus og apostlene.

I midten av øverste rekke på altertavla er vi Jesusbarnet og Maria som skulpturer i mandorla-ramme av skyer og rosetter. Maria og Jesus er omringet av flere familiemedlemmer enn vi finner i noen annen altertavle i Norge. Fra venstre: Maria Klopas, Marias søster med sine fire sønner. Maria Salome, Marias søster, med sine to sønner. Og innerst ser vi Anna, mor til Maria’ene, med Jomfru Maria og Jesusbarnet på armen. Ved Annas føtter leker Jomfru Marias to søstre, som også fikk navnet Maria. Til høyre for Madonna og Jesusbarnet møter vi Susanna, Jesus' oldemor. Susanna er sammen med døtrene Anna og Esmeria. Deretter Memellia sammen med sønnen Servatius og et barn til, men det navnet finnes ikke i overleveringene. Lengst til høyre er Esmerias datter, med sønnen Johannes Døperen. De mannlige familiemedlemmene finner vi i rekken nedenunder. Fra venstre: Zebedeus, Job, Simon, kong David, Josef, Johannes, Ehud og Zakarias. Altertavlen hviler på en predella med maleri av Jesus sammen med de tolv apostlene som alle sammen har glorie.

I alterskapet til venstre er det tre skulpturer. I midten en skulptur av Maria med Jesusbarnet. Hun er flankert av St. Mikael og St. Christophorus sammen med Jesusbarnet. På predellaen ser vi Veronicas svetteduk malt med Kristi ansiktstrekk mellom to engler.

I alterskapet til høyre, finner vi i midten Jesusbarnet i armene til Maria og Anna, Marias mor, som holder opp en bok foran ham. Her står Sta. Birgitta og en ukjent helgen på hver sin side. På predellaen ser vi maleri fra Jesu lidelseshistorie.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bergesen, Rognald Heiseldal; Sangere i det himmelske Jerusalem. Funksjonsanalyser av middelalderinventaret i Trondenes kirke. Doktoravhandling UIT Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning Institutt for kultur og litteratur 2011
  • Ekroll, Øystein; Med kleber og kalk, Norsk steinbygging i mellomalderen 1050-1550, Oslo 1997 ISBN 82-521-4754-2
  • Ekroll, Øystein, Stige, Morten, Havran, Jiri, «Middelalder i stein», bind 1 i serien Kirker i Norge, Oslo 2000, ISBN 82-91399-09-3
  • Olstad, Tone M.; Trondenes kirke, Harstad. Rensing og konsolidering av tre senmiddelalder alterskap, to middelalderskulpturer og ett krusifiks. Rapport Kunst og inventar; 72/2007
  • Olstad, Tone M.; Trondenes kirke. Undersøkelse og behandling av middelaldergjenstandene i koret. Avsluttende arbeid. NIKU Oppdragsrapport; 322/2009
  • Olstad, Tone Marie og Verweij, Edwin; Trondenes kirke. Midtre alterskap i koret. Undersøkelser av de underliggende maleriene på dørene, NIKU Oppdragsrapport; 58/2011
  • Schirmer, Herman H.; Fortegnelse over vore bevarede mindesmærker fra den kristne middelalder, Kristiania 1910
  • Sørgård, Inge: Trondenes kirke i skjæringspunktet mellom øst og vest: Var Trondenes kirke befestet i middelalderen? Masteroppgave i arkeologi, UiTØ, våren 2005
  • Trædal, Vidar: «Tanker om Trondenes kirke : bygningshistoriske spørsmål», i Årbok for Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring 1998.

Kommentarer (2)

skrev Audun Dybdahl

SNL har svært lite om kirkebygg. Har redaksjonen en plan? Trondenes er Nord-Norges viktigste kirkebygg og det rikeste prestegjeld i middelalderen.

skrev Ida Scott

Hei, Audun! Jeg er enig i at det er mange artikler om kirker som bør utvides. Vi er i gang med et større prosjekt om stavkirker i samarbeid med Arfo forlag, så det skjer absolutt ting på kirke-fronten. Vennlig hilsen Ida Scott.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg