Trollheim kraftverk

Trollheim kraftverk er et vannkraftverk i Surnadal kommune i Møre og Romsdal. Kraftverket ligger i Surnavassdraget, som er et nasjonalt laksevassdrag.

Kraftverket utnytter vann fra noen av Surnas sideelver: Bulu, Folla, Rinna og Vindøla, som samles i de kunstige magasinene Gråsjø (483–430 meter over havet) og Follsjø (420–375 meter over havet). Inntaket er i Follsjøen, og største brutto fallhøyde herfra til utløpet i Surna er 402 meter. Stasjonen er bestykket med ett Francis-aggregatet, som har en ytelse på 130 MW. Midlere årsproduksjon er 805 GWh.

Trollheim kraftverk ble satt i drift i 1968 og eies av Statkraft.

Miljøtilpasset produksjon

Det er utført mye miljøundersøkelser og forskning om avbøtende tiltak for å miljøtilpasse driften av Trollheim kraftverk. Surna er en betydelig lakseelv, og kjøringen av kraftverket tar hensyn til dette ved selvpålagte restriksjoner ved nedkjøring av kraftproduksjonen (effektkjøring – kraftverk). Blant annet er det fastsatt en minstevannføring på 15 kubikkmeter per sekund nedstrøms kraftverket.

Det ble også installert en større omløpsventil for å unngå uforutsett stranding av ungfisk ved utfall av vannføringen fra kraftverket. NVE innstilte på mer moderne konsesjonsvilkår for Trollheim kraftverk som en følge av vilkårsrevisjon, for å sikre mer miljøtilpasset kraftproduksjonen. Endret vekst og overlevelse hos laks som følge av endret vanntemperatur var et av temaene i vilkårsrevisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg