Lille og Store Trollfjordhytta, på Austvågøy i Vesterålen. Av . Begrenset gjenbruk

Trollfjordhytta

Trollfjordhytta ligger like ovenfor Trollfjorden på Austvågøy i Vesterålen. Dette er like nord for den administrative grensen mot Lofoten, slik hytta ofte blir ansett som en hytte i Lofoten. Til venstre den nye Store Trollfjordhytta, til venstre den gamle Lille Trollfjordhytta, og i midten sikringsbua med vedfyrt badstue. Til sammen har Trollfjordhytta 20 sengeplasser.
Trollfjordhytta
Av .

Artikkelstart

Trollfjordhytta er en ubetjent DNT-hytte ved TrollfjordenAustvågøy i Vesterålen. Hytta drives av Vesterålen turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Hadsel, Nordland; 406 meter over havet.

Trollfjordhytta ligger i vakkert til ved Isvatnet med bratte tinder på alle kanter. Like ved hytta er det praktfull utsikt mot Trollfjorden. Derfra er det merket rute til hytta. Fra Trollfjordhytta er det også umerket sti videre til Austpollen. De to hyttene (Lille og Store Trollfjordhytta) har til sammen 20 sengeplasser samt ei kombinert sikringsbu og vedfyrt badstue.

Navnet

Trollfjordhytta er omgitt av bratte fjell, og har ofte gode snøforhold til langt utpå våren. Men flere partier i nærheten av hytta har ofte høy snøskredfare.
Trollfjordhytta
Av .

Trollfjordhytta har navn etter den trange fjorden like ved. Den har igjen fått navnet sitt på grunn av de mektige og ville omgivelsene.

Historikk

Utsikt fra kjøkkenvinduet på Store Trollfjordhytta.
Trollfjordhytta
Av .

Hadsel Energiverk hadde stående en falleferdig brakke ved Isvatnet i mange år. I 1987 kjøpte de inn en ny brakke og lagret den nede i bygda. Av forskjellige grunner fikk ikke Energiverket behov for den nye brakka, og i 1993 tilbød de den isteden til Vesterålen Turlag. De sagde brakka i to og fikk den transportert til fjells med helikopter. Der ble den tatt i bruk som ubetjent turisthytte. Året etter ble anleggsbrakka utvidet og fikk nytt saltak. I 2018 ble det bygget en ny og større hytte like ved, og denne fikk navnet Store Trollfjordhytta, mens den gamle ble kalt Lille Trollfjordhytta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Løkke og Vestå (2015). På tur i Vesterålen og Lødingen. Vesterålen Turlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg