Triton
Månen Triton avbildet av Voyager 2 i 1989.
Av .

Triton er den innerste og største månen til planeten Neptun.

Faktaboks

Uttale
trˈiton

Bevegelse

Triton har en omløpstid på 5,88 døgn om Solen og gjennomsnittlig avstand fra Neptun på 355 000 km. Triton er den eneste av de store månene som følger en retrograd bane.

Triton har bunden rotasjon, som betyr at den alltid vender samme side mot planeten sin.

Karakteristikk

Da romsonden Voyager 2 passerte Triton 1989, fikk man mye ny viten om månen. Dens gjennomsnittlige diameter er 2707 km og den gjennomsnittlige tettheten er 2,02 g/cm3.

Det finnes mange sprekker og fordypninger i overflaten, men få nedslagskratere. Det ble observert store høydeforskjeller (over 1700 m).

Overflatetemperaturen ble målt til –236 °C. Triton har en meget tynn atmosfære av metan og nitrogen, trykket ved overflaten er 0,00001 atmosfærer. Triton har ionosfære.

Triton ser ut til å ha et frossent, øde landskap på den nordlige halvkule og aktive geysirer i sydpolområdet.

Man tror at Triton kan være et objekt fra Kuiperbeltet som ble fanget inn av Neptuns gravitasjonsfelt for millioner av år siden.

Oppdagelse

Triton ble oppdaget av William Lassell i 1846, bare 17 dager etter at planeten Neptun selv ble oppdaget.

Triton er oppkalt etter havguden Triton, sønnen til Poseidon i gresk mytologi, som er den greske ekvivalenten til den romerske guden Neptun.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg