Faktaboks

Offisielt navn
De forenede norske Laase- og Beslagfabriker
Også kjent som

Trio

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1902
Reklame
Brosjyre med reklame for brukskunstlåsen nr. 1180.
Reklame
Industriproduksjon
Mann på Trio Fabrikker som monterer låser.

Trio Fabrikker var en fabrikk av låser, dørvridere, beslag og hengsler. Bedriften var opprinnelig en sammenslåing av flere fabrikker som virket innom det samme området. I dag er Trio innlemmet i det svenske konsernet ASSA Abloy.

Etablering og utvidelse

Firmaet, som opprinnelig hadde navnet De forenede norske Laase- og Beslagfabriker, ble grunnlagt i 1902. Selskapet var en sammenslåing av fire norske bedrifter i samme bransje. Disse var Christiania Laasefabrik (1893), Skiens Jernvarefabrik (1898) og Stavanger Beslagfabrik (1898).

Christiania Laasefabrik hadde allerede i 1899 etter seks års drift, kjøpt opp konkurrenten Christiania Dørvriderfabrik, etablert i 1866.

Kort tid etter dannelsen av De forenede norske Laase- og Beslagfabriker ble Holmestrand Jernvarefabrik oppkjøpt. Denne fabrikken ble lagt ned allerede i 1904, og alt utstyr ble fordelt mellom de gjenværende fabrikkene. I 1910 ble også Skiens Jernvarefabrik nedlagt, og maskiner ble fordelt på fabrikkene i Stavanger og Oslo.

I 1908 ble TRIO innregistrert som varemerke til De forenede norske Laase- og Beslagfabriker.

Driften ble samlet på Grünerløkka i Oslo og delvis i Stavanger. Det var likevel ikke bare nøkler, beslag og låser som ble laget på selskapets fabrikker. Kniver, senger, vognfjærer og verktøy til hermetikkindustrien er blant andre produkter.

Ekspansjonen i Oslo resulterte i innkjøp av omkringliggende arealer. En smie ble reist i 1916, og året etterpå bygget selskapet en maskinhall. I 1919 ble det attpåtil reist en bygning for støping. Sistnevnte sted ble det foretatt press-støping av forskjellig metallgods.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig vokste låsindustrien kraftig. Befolkning følte et behov for å beskytte sine verdier bedre enn tidligere, særlig matvarer. Ellers opplevde Trio stagnasjon under okkupasjonsårene.

Designorientert industri

Dørvrider
Bjørn A. Larsen. Dørvrider. Modell: 2168. Produsert av Trio Fabrikker fra 1960.

I anledning 50-årsjubileet ble varemerket brukt som fabrikknavn. Siden 1952 er navnet Trio Fabrikker. Fra da laget selskapet i hovedsak beslag og låsprodukter. Etter oppkjøpet av Magnor Uldspinderi i 1955 og fabrikkene ble ombygget, flyttet en del av beslagsproduksjonen til Magnor.

Fra omkring 1950 ble industridesigneren Bjørn A. Larsen engasjert til å tegne beslag, dørvridere og nøkkelskilter for Trio Fabrikker. I 1952 ble dørvrideren 2166 tildelt gullmedalje på Triennalen i Milano. Tias Eckhoff hadde også et vellykket samarbeid med bedriften. En nøkkel i avrundede former og dørvrideren 2167 var begge storselgere.

Oppkjøp og sammenslåing

Trio Fabrikker ble i 1971 kjøpt opp av Christiania Spigerverk, som året før kjøpt firmaet Wilhelm Rosenvinge i Moss. Sistnevnte selskap brukte Ving som varemerke. Etter sammenslåingen i 1971 ble de to bedriftene til TrioVing. Året etterpå fusjonerte Christiania Spigerverk med Elkem, og TrioVing var en avdeling i Elkem i perioden fra 1972 til 1983.

Produksjonen i Oslo ble gradvis avviklet og samlet i Moss. Selskapet vokste til landets ledende låsfabrikk, og gjorde det stort internasjonalt blant annet med utviklingen av det plastkortbaserte kodelåssystemet VingCard som ble en standard i hoteller og cruiseskip verden over.

Svensk eierskap

Svenske Assa hadde eierskap i TrioVing og eide Grorud Industrier, som var assosiert med TrioVing. I 1999 ble Grorud og TrioVing slått sammen, og fra 2004 er TrioVing et rent datterselskap av Assa Abloy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sørnes, Tor (1992). TrioVing's historie : norsk låshistorie gjennom ca. 130 år, TrioVing
  • Wiig, Jan (1952). Trekk av låsens historie : 50 år TRIO 1902–1952, Trio Fabrikker

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg