Faktaboks

Tranøy
Etymologi
‘trane’ og ‘øy’

Tranøy er ei grend i Hamarøy kommune i Nordland, beliggende på nordspissen av Hamarøya, 14 kilometer nord for Oppeid. Den hadde 54 innbyggere i 2018.

Tranøy er et gammelt handelssted som hadde sin storhetstid etter at storsilda i betydelig omfang kom inn Vestfjorden til nordre del av Hamarøy i 1860-årene. Stedet fikk etter hvert blant annet telegraf, dampskipsekspedisjon, privat losstasjon, poståpneri, isanlegg, kullopplag, bakeri, serverings- og overnattingsvirksomhet og ikke minst videreforedling av fisk.

Flere av de gamle bygningene på stedet er restaurert og huser i dag et par gallerier (Hamsungalleriet og Tranøy Galleri), hotell og restaurant (Edvardas Hus). I havna ligger en restaurert hvalfangerskute, «Svolværing». Tranøy Kunstpark er en skulpturpark under utvikling.

Forfatteren Knut Hamsun var fra 1874 til 1875 handelsbetjent hos eieren av handelsstedet, Nicolai Anton Walsøe, en av Saltens betydeligste handelsmenn. Hamsun arbeidet både på landhandleriet og poståpneriet. På Tranøy opplevde han sin første forelskelse, i sin ungdoms Sirilund.

Vest for grenda ligger Tranøy fyr, som ble opprettet i 1864. Her er det restaurant og 27 meter høyt jerntårn som tilbyr fin utsikt for turister.

Navnet kommer av fuglenavnet trane, og Tranøy er også navn på en tidligere kommune i Troms.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg