I faglitteraturen brukes benevnelsen «emosjonell spising» («emotional eating») om trøstespising. Emosjonell spising defineres som tendensen til å overspise som respons på negative følelser, som engstelse eller irritabilitet. Den anerkjente tysk-amerikanske eksperten på spiseforstyrrelser, Hilde Bruch (1904–1984), beskrev i 1973 emosjonell spising som en tillært måte å håndtere stress og følelser på. Trøstespising kan altså skyldes innlærte mønstre fra barndommen.
Ifølge psykosomatisk teori er den vanligste reaksjonen på stress at man mister matlysten ettersom stress og følelser fremkaller psykologiske endringer som ligner metthetsfølelse. Det antas at personer som trøstespiser overspiser som en respons på negative følelser eller stress. Imidlertid er resultatene fra studier som har undersøkt denne betydningen av overspising ikke entydige. En studie av effekten av emosjonell spising på spiseatferd før og etter en naturkatastrofe (jordskjelv), viser at personer som scoret høyt på emosjonell spising rapporterte økt overspising etter jordskjelvet. Imidlertid gjaldt dette bare de personene som opplevde økt bekymring etter jordskjelvet. Personer som scoret på emosjonell overspising, men som ikke opplevde økt bekymring, samt personer som ikke kunne betegnes som emosjonelle spisere, opplevde ikke økt overspising etter naturkatastrofen.
Bekymringer forbindes både med økt og redusert appetitt eller matinntak, hvor redusert matinntak er den typiske og dominerende responsen. Bekymring er normalt forbundet med en psykologisk respons utformet for å forberede individet på en forsvars- eller fluktsituasjon. Denne psykologiske tilstanden bidrar til at bekymring normalt sett fører til nedsatt matlyst og dermed vektnedgang. Imidlertid vil det være slik at såkalte emosjonelle overspisere har en atypisk respons på bekymring hvor de spiser like mye eller større mengder mat.
Emosjonell overspising kan være resultat av at en ikke opplever redusert sultfølelse etter stress. En studie undersøkte sultfølelse umiddelbart etter en stressituasjon for personer med lav og høy grad av emosjonell spising. Studien viser at personer med høy grad av emosjonell spising ikke opplever betydelig redusert sultfølelse umiddelbart etter stressituasjonen, sammenlignet med kontrollgruppen. Dette resultatet antyder at personer med høy grad av emosjonell spising, i kontrast til personer med liten grad av emosjonell spising, opplever en atypisk sultstressrespons, uten redusert sult etter stress.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.