Trøndelag (klima)

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Værnes i Trøndelag.
.
Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Trondheim - Tyholt i Trøndelag
.
Lisens: fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Røros i Trøndelag.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Det er store forskjeller i klimaet innen fylket, fra det typisk maritime i nordvest til Sør-Norges mest kontinentale i sørøst. Høye fjell gir skjerming mot øst og sør. Mye av fylket ligger åpent mot nordvest som er den typiske dårligværs-sektoren. De indre strøkene i nord er skjermet av fjell i sektoren sørvest til øst, til dels også i nord. Særlig dalstrøkene nær svenskegrensen har et typisk innlandsklima med moderat nedbør og kalde vintrer.

Vind

De hyppigste vindretningene om vinteren er fra øst til sør. Ytre Trondheimsfjorden og Namdalen danner en utfallsport for kald luft fra landet innenfor. Hyppigheten i kyststrøk av vind over liten kuling er 10–20 prosent, liten storm 0,5–1,0 prosent. Om sommeren blåser bakkevinden oftest fra nordvest–nordøst, gjerne betegnet som «havgule».

Temperatur

Middeltemperaturen for januar er omkring 0 °C ved kysten, fra –2 til –5 °C over lavlandet og ned i ca. –10 °C i indre dalstrøk i øst. Laveste målte minimumstemperaturer er fra –15 til –20 °C ved kysten, fra –25 til –35 °C i indre strøk og lavere enn –40 °C i dalstrøk lengst øst. Røros har kulderekord for Sør-Norge med –50 °C. Middel for varmeste måned (juli eller august) er ca. 14 °C i kystområdene, og ca. 10–15 °C i indre områder. Det er målt 25 °C selv ytterst på kysten, 30–35 °C i indre fjord- og dalstrøk.

Nedbør

Årsnedbøren er 1000-1200 mm ved kysten, 1500–2000 mm i en maksimalsone inn mot kystnære fjell, ellers stort sett 800–1000 mm, bortsett fra enkelte minimumsområder i øst og sør. Det faller mest nedbør høst og vinter, bare enkelte innlandsstrøk har sommermaksimum.

Tåke

Ved kysten er det litt sommertåke, innlandet har lokal strålingståke om høsten, og det er noe frostrøyk særlig over Trondheimsfjorden om vinteren. Tåke-årsmiddel er gjennomgående under 1 prosent.

Det forekommer noe tåke ved kysten om sommeren, mens det er lokal strålingståke og frostrøyk nær Trondheimsfjorden om høsten og tidlig på vinteren. Tåkehyppigheten er langt mindre enn i Sørøst-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg