Tove Pedersen

Faktaboks

Tove Pedersen

Tove Unni Mosebekk (til 1974)

Født
11. mai 1945, Oslo

Artikkelstart

Tove Pedersen er en norsk tekstilkunstner. Fra å ha arbeidet med politisk orienterte tekstiler arbeider hun innenfor popkunstens uttrykk.

Utdannelse

Pedersen har diplom fra tekstillinjen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1964–1968) og fagpedagogikk fra Statens lærerskole i forming (1968–1969). Hennes tidlige arbeider var sosialrealistisk orientert, og hun var aktiv i AKP (m-l). I 1974 var hun aktiv i Kunstneraksjonen og i 1977 bidro hun sammen med Anne Marie Komissar, Sidsel Bergløff og andre å etablere Norske Tekstilkunstnere.

Kunstnerisk virksomhet

Det politiske budskapet ble mindre vesentlig i Pedersens kunstnerskap tidlig i 1980-årene. Hun orienterte seg alt mer mot popkunstens domener, med motiver med sterkt avgrensede flater og utbredt bruk av farger. Enkelte arbeider bærer preg av inspirasjon fra tegneseriekunsten.

Til kollektivutstillingen «ulp, glubb, svoosj» i 2012 laget hun blant annet teppet Soloppgang der motivet forestiller Mikke Mus foran Pedersens tolkning av Edvard Munchs Solen i Universitet i Oslos aula. Til utstillingen Gjenfortellinger laget hun ni broderier, inspirert av en utstilling på Nordiska Museet i Stockholm. Arbeidene var forankret i folkekunsten og utført som sarte strektegninger.

Lærer og innkjøp

Tove Pedersen underviste i perioden fra 1969 til 1989 i tegning ved Elisenberg videregående skolen i Oslo. Hun har også vært både gjestelærer og timelærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Pedersen er kjøpt inn av blant andre KODE 1 og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • RAM galleri, Oslo, 2006
  • Trondheim Kunstmuseum, 2000
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1998
  • Unge Kunstneres Samfund, Oslo, 1975

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «3rd. International Fiber Art Biennale» Shanghai, Kina, 2004
  • «Sanselighet, kjærlighet, seksualitet», Trondheim Kunstmuseum, 2000
  • Norsk Tekstilkunst, Moskva, 1989

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Henmo, Ingvil mfl. Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger : Norske tekstilkunstnere 1977–2017, Grapefrukt forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg