Totendrakt for menn

Totendrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Totendrakt for menn er en bunad som tar utgangspunkt i en bevart vest og ei bukse ved Toten Museum samt ei jakke i privat eie. Tidsperioden en forsøker å vise, er midten av 1800-tallet. Bunaden er utarbeidet av en bunadkomité i Toten Bondekvinnelag, og sto ferdig i 1984.

Sjøl om bunadplaggene har bevarte plagg som forbilde, er de ikke nøyaktige kopier av de gamle forbildene, og en har mangelfullt belegg for at de har blitt brukt sammen. I tillegg er stoffet i vesten valgt for at bunaden skal stå som makker til Totendrakt for kvinner. Skjorta er også komponert som en fellesnevner for de to bunadene, og metallet likedan.

Draktdeler

Trøye

Det er tatt utgangspunkt i ei bevart guttejakke fra Blikset i Østre Toten. Til bunaden lages jakka i svart ullstoff med grønne kanter. Den har nedbrettet krage og slag, og framkantene er rundet nederst. Jakka er dobbeltspent med tre par trukne knapper. Bak går nederkanten ut i en liten spiss på midten.

Vest

Originalvesten er fra Melgarden Sivesind i Vestre Toten, og er nå på Toten Museum. Det er en dobbeltspent vest med stilpreg fra nyrokokkomoten midt på 1800-tallet. Toten var kjent for høy kvalitet på håndvevd verken på den tida, og slike stoffer ble brukt både til møbler og bekledning. Stoffet i vesten er det samme som til Totendrakt for kvinner, og det har utgangspunkt i et møbelstoff ved Toten Museum.

Vesten har nedbrettet krage og slag, er fôret med lin, og har også rygg av lin. Den lukkes med fire par trukne knapper.

Bukse

Det er lansert både lange og korte bukser til bunaden. Langbuksene hadde antagelig kommet i full bruk på Toten midt på 1800-tallet, og stuttbuksene er nok mest valgt som et ønske i vår tid om at mannsbunader skal ha knebukser.

Begge buksene er lembukser, med brei klaff som kneppes til ei linning foran. Knebuksene har i tillegg knesplitt som lukkes med tre eller fire knapper. Buksene lages i svart ullstoff. Bak har linninga ei åpning som reguleres med ei lærsnor.

Bukseseler

På den tida som bunaden representerer, hadde broderte bukseseler kommet på mote, og slike er bevart fra området. De kan brukes til bunaden, men det er ikke kopiert noen spesielle seler.

Skjorte

Det brukes gjerne ei alminnelig hvit bomullsskjorte i primærsnitt til bunaden. Eventuelt kan en ha samme broderi på skjorta som til Totendrakta for kvinner.

Hodeplagg

Det er ikke bestemt noe om hodeplagg, men en svart filthatt er i bruk.

Metall

Totennåla
.

En bruker nål i halsen og mansjettknapper i ermene på skjorta. Det er den minste utgaven av den såkalte Totennåla som er i bruk, og mansjettknappene er utarbeidet i stil med denne. Nåla er i bronse, og er lagd etter et funn fra bronsealderen på Evang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg