Faktaboks

Torvald Toresson
Levetid - kommentar
Nevnt 1289–1330
Virke
Ridder og syslemann
Familie

Foreldre: Ukjente.

Gift 1) med jomfru Sigrid Olavsdatter (nevnt 1292), hennes foreldre er ikke kjent; 2) trolig før ca. 1310 med Ragndid Jonsdatter, datter av lendmann og baron Jon Ivarsson Raud (nevnt 1295–1312).

Far til Herdis Torvaldsdatter (ca. 1310–1363); svoger til Havtore Jonsson (ca. 1275–1319/20).

Torvald Toresson var en norsk ridder og sysselmann. Han var far til Herdis Torvaldsdatter.

Torvald er den første personen som er nærmere kjent i Shetlands historie. Han er første gang omtalt i 1289, da han ble oppnevnt som en av de norske sendemennene til forhandlinger med kong Edvard 1 av England i forbindelse med at kong Eirik Magnussons datter Margrete var nærmeste arving til Skottlands trone.

Torvald fulgte kong Eirik og broren, hertug Håkon, på minst ett av deres leidangstog til danske farvann i 1289–1295, i og med at han det siste året var en av garantene for Hindsgavl-avtalen om våpenstillstand med Danmark. I 1309 sto han først blant ridderne som medbeseglet kong Håkon 5s fredstraktat med Danmark i København.

I den senere sagnaktige tradisjonen på Shetland står Torvald som en stor røver og plyndrer, uten at det er historisk belegg for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg