Torsvåg fyrstasjon
Torsvåg fyrstasjon i Karlsøy kommune
Torsvåg fyrstasjon
Torsvåg fyrstasjon
Torsvåg fyrstasjon ligger ved et fiskevær
Torsvåg fyrstasjon

Torsvåg fyr er en fyrstasjon på øya Koja utenfor nordvestpynten av Vanna, i Karlsøy kommune, i Troms fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1916, automatisert i 1955 og avbemannet i 2006.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter fiskeværet den ligger ved, og det kommer igjen av mannsnavnet Tor og hans havn.

Historikk

Torsvåg fyrstasjon ble først og fremst opprettet for å vise leia mot Tromsø. Den ble bygget som familiestasjon og hadde i tillegg rom for en enslig reserveassistent. Tårnet ved bolighuset fikk et kraftig lys med en andre ordens linse. Samtidig med at fyret ble automatisert i 1955, fikk man lagt inn elektrisk strøm fra det lokale kraftverket.

Torsvåg radiofyr ble opprettet i 1955, med kjenningssignalet TG, og en rekkevidde på 70 nautiske mil. Radiofyret er nedlagt, men har fra 1995 sendt DGPS-signaler.

På Torsvåg hadde de etter hvert noe så sjeldent som en kvinnelig fyrmester. Hun het Haldis Martiniussen og var ansatt de siste årene før fyret ble avbemannet. I tillegg til selve fyrlykta, var det i mange år en Decca-mast på Torsvåg fyr, men den er nå fjernet.

I dag leier Torsvåg Havfiske fyret av Kystverket og bruker det som innkvartering for noen av sine gjester.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg