Torstein er eit mannsnamn som går tilbake til det norrøne Þor-steinn. I dette toledda namnet er forleddet gudenamnet Tor. Etterleddet tyder ‘stein’.

Namnet har fleire variantar: Thorstein, Thorsten, Torstein, Torsten, Tosten.

Namnedag er 23. februar. Torunn har også namnedag denne dagen.

Kjende personar med namnet Torstein

Eit utval personar med namnet Torstein, og som er omtalt i Store norske leksikon:

Namnestatistikk

I 2022 var det 3 817 menn i Noreg som hadde Torstein som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire. I 2022 var det 12 gutar som fekk namnet Torstein.

Utvikling i bruk av namnet

Namnestatistikken for 1800-talet baserer seg på folketeljingar, og då var det oftast registerføraren som bestemte kva for variant som skulle førast inn i teljinga – ikkje namneberaren sjølv. Derfor er T(h)orsten og T(h)orstein (lite brukt på 1800-talet) slått saman, og dei er presenterte med ei felles kurve for 1800-talet. (På 1900-talet har ikkje formene på -sten tilstrekkelig belegg til å bli representert med eiga kurve.) Torstein høyrer til ei stor gruppe samansette nordiske namn som hadde toppfasen sin i kortare eller lengre tid innanfor perioden 1890–1969. I tillegg til Torstein, som var på topp 1925–1929, gjeld dette til dømes Arnfinn, Arnulf, Asbjørn, Dagfinn, Gudmund, Jostein, Kolbjørn, Oddbjørn, Oddvar, Ragnvald, Sigmund og Torbjørn. Sidan år 1900 er Torstein brukt 5,7 gongar meir enn Torstein.

Utvikling i bruk av namnet Torstein frå 1800
Utvikling i bruk av namnet Torstein frå 1800
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Geografisk variasjon på 1800-talet

Geografisk variasjon i bruk av namnet Torstein på 1800-talet.

Torstein var klart mest brukt i Oppland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Geografisk variasjon i bruk av namnet Torstein på 1800-talet.
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Torstein var klart mest brukt i Oppland, Hordaland og Sogn og Fjordane. (I søylene inngår det også ein eller fleire stavevariantar, til dømes Thorstein.)

Historisk bruk av namnet Torstein
Historisk bruk av namnet Torstein
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg