Torso Belvedere er et såkalt «disjecta membra», det vil si en fragmentert statue. Statuen er hugget i hvit marmor, og er datert til den greske antikken, rundt 1ste århundre før vår tid. Den er  trolig kopi av en eldre bronsestatue. Statuens sokkel bærer innskriften, på gresk: «apollinios nestoros athnaios epoiei», Atheneren Apollinios, sønn av Nestor laget denne.

Torsoen er første gang dokumentert som privat eie i Italia i 1432-35, og senere del av Vatikanets kunstsamling i Roma. Statuen ble brakt til Paris i 1798, under Napoleons erobring av Italia; men ble sendt tilbake til Roma i 1816. Torsoen var del av en samling antikke statuer, blant andre Apollon Belvedere og Laokoongruppen; opprinnelig utstilt i Vatikanets åttekantede borg-gård med samme navn, derav tilnavnet Belvedere.

Det er ulike meninger om hva, eller hvem, motivet opprinnelig forestiller, og flere tolkninger er forsøkt gitt med utgangspunkt i statuens atributter og dens karakteristiske vridning av kroppen. Den utsøkte anatomiske fremstillingen i statuens rester, har gjort fragmentet til inspirasjonsobjekt for flere kunstnere til ulike tider; spesielt renessansen og manierismen.

Statuen er i ettertid også kalt "Torso Michelangelo", fordi den skal ha gjort spesielt inntrykk på Michelangelo, og ha vært grunnlag for mange av hans anatomistudier i utforming av ulike skulpturer og fresker; blant annet det sixtinske kapell. Torsoen er idag en del av Pio-Clementino-samlingen i Vatikanmuseene i Roma. (Sala delle Muse, Inv. 1192)

  • Penny and Haskell: Taste and the Antique, Yale University Press, London 2006. side 311-314
  • http://winigred.com/kategorie/miscellany/belvedere-torso.php
  • http://mv.vatican.va/3_EN/pages/x-Schede/MPCs/MPCs_Sala06_01.html

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.