Torso Belvedere er et såkalt «disjecta membra», det vil si en fragmentert statue. Statuen er hugget i hvit marmor, og er datert til den greske antikken, rundt 1ste århundre før vår tid. Den er  trolig kopi av en eldre bronsestatue. Statuens sokkel bærer innskriften, på gresk: «apollinios nestoros athnaios epoiei», Atheneren Apollinios, sønn av Nestor laget denne.

Torsoen er første gang dokumentert som privat eie i Italia i 1432-35, og senere del av Vatikanets kunstsamling i Roma. Statuen ble brakt til Paris i 1798, under Napoleons erobring av Italia; men ble sendt tilbake til Roma i 1816. Torsoen var del av en samling antikke statuer, blant andre Apollon Belvedere og Laokoongruppen; opprinnelig utstilt i Vatikanets åttekantede borg-gård med samme navn, derav tilnavnet Belvedere.

Det er ulike meninger om hva, eller hvem, motivet opprinnelig forestiller, og flere tolkninger er forsøkt gitt med utgangspunkt i statuens atributter og dens karakteristiske vridning av kroppen. Den utsøkte anatomiske fremstillingen i statuens rester, har gjort fragmentet til inspirasjonsobjekt for flere kunstnere til ulike tider; spesielt renessansen og manierismen.

Statuen er i ettertid også kalt "Torso Michelangelo", fordi den skal ha gjort spesielt inntrykk på Michelangelo, og ha vært grunnlag for mange av hans anatomistudier i utforming av ulike skulpturer og fresker; blant annet det sixtinske kapell. Torsoen er idag en del av Pio-Clementino-samlingen i Vatikanmuseene i Roma. (Sala delle Muse, Inv. 1192)

  • Penny and Haskell: Taste and the Antique, Yale University Press, London 2006. side 311-314
  • http://winigred.com/kategorie/miscellany/belvedere-torso.php
  • http://mv.vatican.va/3_EN/pages/x-Schede/MPCs/MPCs_Sala06_01.html

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.