Torsnes, gammel adelig setegård i Jondal kommune, Hordaland, ved Hardangerfjorden, ca. 8 km sørvest for Jondal kirkested. Gården tilhørte slekten Galtung allerede på 1400-tallet. I 1880 ble gården delt i to bruk, nordre og søndre. Den søndre gården ble da solgt ut av slekten. Den nordre gården er nå delt i to bruk som drives av to av etterkommerne etter admiral Lauritz Galtung.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. august 2012 skrev Elin Lihaug

************ Kommentar 28. mars 2012: **************Det er feil at Torsnes ble solgt ut av Galtungslekten i 1880-årene. Dette gjaldt bare halvdelen av gården (søndre del) - slik:I 1880 ble gården delt i to bruk, nordre og søndre. Den søndre gården ble da solgt ut av slekten. Den nordre gården er nå delt i to bruk som drives av to av etterkommerne etter admiral Lauritz Galtung.Jeg viser til min omfattende artikkel på Wikipedia:

http://no.wikipedia.org/wiki/Torsnes_(Hordaland)Mvh

Elin Galtung Lihaug

15. august 2012 skrev Georg Kjøll

Hei Elin. Takk for innspill og for at du påpeker feil i artikkelen. Jeg har nå vært i kontakt med historiker Gaute Losnegård som skriver følgende:"Garden vart delt allereie i 1747, då to brør innan Galtungfamilien fekk kvar sin del. I 1779 vart den eine delen delt på nytt, også mellom to brør. Desse to blei skøytt saman att i 1862, men så delt opp att i 1890. Elles var det mange husmannsplassar på garden, og dei fleste vart frådelte som eigne bruk i 1880- og 90-åra, men eitt allereie i 1846. Det vil truleg føre for langt å ta med alle desse detaljane i ein leksikonartikkel".På bakgrunn av Losnegårds vurdering har jeg lagt til en ny artikkeltekst og henvist til hans tobindsverk om Jondals sleks- og gårdshistorie som videre lesning.Med vennlig hilsen,Georg Kjøll

Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.