Oksefontenen på Hegebergs plass
Oksefontenen på Hegermanns plass av Asbjørg Borgfelt. Avduket i 1929
Oksefontenen på Hegebergs plass
Av .

Torshovkomplekset i Oslo ble bygget av kommunen mellom 1918 og 1924. I 1916 hadde Kristiania kommune kjøpt Lilleborg- og «Torshaugtomtene» på 270 mål. Dette la grunnlaget for kommunens største utbygging i egen regi noensinne. Det ble det eneste store prosjektet kommunen bygget der det flyttet inn folk fra arbeiderklassen, slik det var planlagt.

Bebyggelsen består av 1762 leiligheter; 415 ettrommere, 1 135 torommere og 201 trerommere. I tillegg var det 11 leiligheter som hadde fire rom og kjøkken. Videre var det til sammen 18 butikker på området.

Området ble tegnet av kommunens boligkontor ved arkitekt Harald Hals, og er uttrykk for helt andre ambisjoner enn den spekulativt pregede bebyggelsen på Grünerløkka. Bebyggelsen er i hovedsak på tre etasjer og omkranser store åpne kvartaler. Gårdsrommene har en parkmessig utforming. Midt i bebyggelsen ligger den åttekantede Hegermanns plass med Oksefontenen utformet av Asbjørg Borgfelt. Rundt en kolle mot øst anla kommunen Torshovparken, som knytter sammen bebyggelsen på Torshov, Åsen og Sandaker. Utbyggingen kostet 37 millioner kroner, noe som gir en snittpris 20 765 kr per leilighet. Dette var halvparten av gjennomsnittsprisen for en leilighet i Ullevål hageby, men der var også leilighetene større.

Botetthet

Bebyggelsesplan
Bebyggelsesplan
Av .

Kommunen regnet med at det gjennomsnittlig ville bo 4 personer per leilighet, som ville ha gitt cirka 7000 beboere, men trangboddheten ble større. Alle rom ble i større eller mindre grad benyttet til å sove i. Foreldre og barn sov ofte i samme rom, og hadde man flere barn, måtte kjøkkenet også tas i bruk. For de med dårligst råd, ble utleie av rom også en løsning, noe Oslo kommune var innforstått med. Mange familier hadde mange barn, og det var vanlig at det bodde fire, fem barn i hver leilighet.

Leilighetsutforming

Leilighetene fulgte Osloplanen, med hovedvekt på ett- og torommere; ettrommere ned mot cirka 18 m², torommere på 42–52 m² og trerommere på 70 m². I tillegg kom boder i kjellerne og store tørkeloft. De kommunale gårdene hadde en betydelig høyere teknisk standard enn de gamle leiegårdene. Nå slapp man å gå ut i trappa eller ned i gården for å gå på do. Oppvarming skjedde i ved-/koksovner mens belysningen var elektrisk. Rommene er «generelle», på cirka 4,5 × 4,5 meter, noe vi kjenner igjen fra de gamle bygårdene, hvilket er et resultat av bærende yttervegger og midtbæring som gir et spenn på vel fire meter. Illustrasjon av Oslo-planen

Tildeling av boliger

Gårdsrom på Torshov
Gårdsrom på Torshov
Gårdsrom på Torshov
Av .

Boligene ble tildelt av Oslo kommunes leiegårdskontor. For i det hele tatt å få stå på listen måtte en rekke krav være innfridd. Man måtte ha hjemstavnsrett i Kristiania og være gift, eller forlovet. Søkeren måtte ha en bekreftelse fra arbeidsgiver på at han tjente nok til å betale husleia, og på at familien var «ordentlig». Det måtte legges frem en utøysattest som bekreftet at alle familiemedlemmer og deres klær og møbler var fri for utøy og lus. Toalettpapiret var inkludert i husleia. Store familier som trengte mer papir, måtte betale ekstra.

Et nytt ambisjonsnivå for arbeiderboliger

De romslige og lyse gårdsrommene ga plass til lek, opphold, tørkestativ, søppelkasser, planter og trær. De var en slående kontrast til bakgårdsbebyggelsen på Grünerløkka og andre boligområder fra 1890 årene. Arkitekturen er nøktern, påvirket av en nasjonalt tilpasset jugendstil, med fine menneskelige dimensjoner. Grepet med den sentrale plassen med fontene og oksestatue samler området, og gir det en egen identitet. Parken, som fikk sin egen paviljong i 1924, er Torshovbyens midtpunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg