Torolf Prytz (arkitekt og gullsmed)

Faktaboks

Torolf Prytz
Født
26. desember 1858, Alstahaug
Død
16. juni 1938, Vestre Aker (nå Oslo)
Arkitekt og gullsmed

Bronsebyste. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Torolf Prytz
Av /BONO, NTB Scanpix ※.

Tostrupgården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Torolf Prytz var en norsk arkitekt og gullsmed. Arkitektutdanningen ble avsluttet i 1881 i Hannover. Samme år etablerte han seg som arkitekt i Oslo. I tillegg arbeidet han også for Fortidsminneforeningen. Blant oppgavene var å utarbeide oppmålingstegninger av Gol stavkirke årene 1882–1884. Foreningen hadde kjøpt kirken av menigheten ønsket å rive. Den ble demontert og gjenreist på Norsk Folkemuseum i 1884, der den fortsatt står.

Fra 1898 holdt firmaet til i Tostrupgården ved Stortingsplassen, tegnet av Prytz sammen med Waldemar Hansteen og Christian Fürst (1893–1898). Bygningen var Norges mest moderne forretningsgård for sin tid.

Gjennom dette oppdraget hadde Prytz utviklet god kontakt med gullsmed og juveler Oluf Tostrup og fikk oppdrag som tegner. I 1884 tok han eksamen som gullsmed, ble bedriftens kunstneriske leder, giftet seg sjefens datter og ble etter hvert eier av virksomheten juvelerfirmaet J. Tostrup, som han ledet 1890–1912. Prytz satte sterkt preg på norsk gullsmedkunst under dens glanstid rundt århundreskiftet.

Mange av hans arbeider er preget av hans interesse for middelalderen, blant annet med dragemotiver og vikingskip, særlig i avanserte emaljeteknikker. Grand Prix ved verdensutstillingen i Paris i 1900 for en gruppe vaser og en lampe i vindusemalje i art nouveau. Senere ble han statsråd og sjef for Industriforsyningsdepartementet i årene 1917–1918.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg