Torkjell Haugerud

Faktaboks

Torkjell Haugerud
Født
23. februar 1876, Bø, Vestfold og Telemark
Død
21. november 1954
Torkjell Haugerud
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Torkjell Haugerud var en norsk hardingfelespiller og bonde fra Bø i Telemark, og er regnet som en av våre fremste spelemenn på første halvdel av 1900-tallet. Hans første læremestre var Halvor Flatland og Halvor Mørkholt. Senere lærte han en rekke slåtter av blant andre Knut Dahle, Vilhelm Sorteberg, Olav Moe og Vestlands-spelemennene Ola Mosafinn og Sjur Helgeland. I tillegg var han sterkt inspirert av spillet til Gunnulv Borgen og Lars Fykerud.

Haugerud regnes som svært sentral når det gjelder utviklingen av bøheringspillet. Han debuterte på kappleik i 1904 med seier, og vant senere en rekke Landskappleiker og andre kappleiker. Han var notekyndig, skrev ned eldre slåtter og spilte også klassiske fiolinstykker. I tillegg komponerte han egne slåtter, blant de mest kjente er lyarslåttene Huldregjenta og Tårån i troppin, og springaren Jørånnatten, som gikk på et spesielt felestille som Haugerud selv hadde introdusert. Han var en stilskapende spelemann som ofte spilte slåttene forskjellig fra gang til gang. Spillet hans ble betegnet som vakkert og mykt og preget av gode slåtteformer.

Haugerud virket i en periode som organist i Bø kirke og hadde også flere viktige verv i Bø. I 1992 fikk han Myllargutmedaljen i gull av Telemark Ungdomslag, og i 1953 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull for sin store innsats for norsk folkemusikk. Det er opprettet et minnefond i hans navn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aksdal, Bjørn & Sven Nyhus, red.: Fanitullen: innføring i norsk og samisk folkemusikk, 1993, isbn 82-00-21692-6, Finn boken
  • Bjørkum, Andreas m.fl., red.: Folkemusikk og folkemusikkutøvarar i Noreg, b. 2, 1996, isbn 82-90723-19-9, Finn boken
  • Bjørndal, Arne & Brynjulf. Alver: - og fela ho lét, 2. utg., 1985, isbn 82-00-07262-2, Finn boken
  • Fjalestad, Olav, red.: Torkjell Haugerud: minneskrift, [1966], Finn boken
  • Storesund, Asbjørn: Høyrer du Tårån?: meisterspelemannen Torkjell Haugerud, 1995, isbn 82-991168-7-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg