Torkil Damhaug

Faktaboks

Torkil Damhaug
Født
8. november 1958, Lillehammer
Torkil Damhaug med sine to Rivertonpriser: En for den psykologiske thrilleren En femte årstid i 2017, den andre for romanen Ildmannen i 2011.
Torkil Damhaug
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Torkil Damhaug er en norsk kriminalforfatter, utdannet lege med praksis innenfor psykiatri.

I motsetning til flertallet av norske spenningsforfattere har Damhaug ingen tilbakevendende seriefigur. Leseren introduseres for helt nye miljøer og mennesker fra bok til bok.

Kriminalromaner

Med de velskrevne bøkene Flykt, måne (1996), Syk rose (1999), Overlord (2006) og Se meg, Medusa (2007) markerte Damhaug seg som en av de mest løfterike forfatterne i moderne norsk spenningslitteratur. Men det var først med Døden ved vann (2008) at han slo gjennom hos kritikere og lesere. Et stort kunnskapstilfang kombineres med dyptloddende menneskeskildring og spennende handling på en måte som får bøkene til å nærme seg den psykologiske thriller. Det gjelder utvilsomt Ildmannen (2011), som han fikk Rivertonprisen for, mens Sikre tegn på din død (2013) i sterkere grad kjennetegnes av dramatisk handling, etterforskning og oppklaring, og slik er en mer rendyrket kriminalroman enn Damhaugs tidligere bøker.

En femte årstid (2016) er en psykologisk thriller som igjen viser at Damhaugs romaner ligger i et grenseland mellom kriminalromanen og andre romaner. For denne boken ble Damhaug tildelt Rivertonprisen for andre gang. Glasshjerte (2017) er også en psykologisk spenningsroman.

I Se en annen vei (2019) er handlingen er lagt til Budapest. To hjemløse gutter som lever av å stjele står sentralt i romanen, men enda viktigere er den norske legestudenten Marlen Glenne som nærmest uforvarende blir sentral i jakten på hensynsløse skurker. Også i denne psykologiske thrilleren viser Damhaug at det finnes strukturer under våre liv som bestemmer mer enn vi gjerne tror.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg