Faktaboks

Torgrim Castberg
Født
9. september 1874, Skien
Død
17. juni 1928, Paris, Frankrike
Torgrim Castberg
Av /Mathias Askevolds samling/Universitetsbiblioteket i Bergen.

Torgrim Castberg var en norsk fiolinist, musikkpedagog og musikkdirektør og en sentral skikkelse i Bergens musikkliv på begynnelsen av 1900-tallet.

Utdannelse

Torgrim Castberg begynte å spille fiolin som 9-åring og arvet da sin morfars Amati-fiolin. Han ble som barn og ungdom undervist av blant annet Gudbrand Bøhn.

17 år gammel fikk han, etter anbefaling fra Edvard Grieg, stipend fra Houens legat og reiste til Paris. Her ble han undervist av professor ved Musikkonservatoriet, den belgiske fiolinisten Pierre Martin Marsick. Etter tre år i Paris dro han til Berlin hvor han blant annet fikk undervisning av Carl Markees og Robert Kahn, begge professorer ved Musikkonservatoriet i Berlin.

Karriere

Castberg ble ansatt som konsertmester i Harmoniens orkester i Bergen i november 1900. Orkesteret var da i krise og i januar 1901 ble det slått sammen med det konkurrerende orkesteret Musikforeningen. Selskapet Musikforeningen Harmonien fikk en kort levetid og ble oppløst allerede i 1903. Torgrim Castberg fortsatte å virke som konsertmester for Harmoniens orkester i de få årlige konsertene selskapet arrangerte i årene frem til rekonstruering av orkesteret i 1919.

Musikakademiet

Musikakademiet i Bergen
Musikakademiet i Bergen
Av .

Høsten 1905 etablerte Torgrim Castberg Musikakademiet i Bergen (senere Bergen Musikkonservatorium) med støtte fra blant annet forretningsmannen Fridtjof Sundt. Virksomheten vokste raskt og i 1913 hadde Musikakademiet nærmere 500 elever og det var behov for større plass. Torgrim Castberg fikk da oppført Musikens Hus i Vestre Torvgate sentralt i Bergen. Bygget var spesielt isolert og innrettet på musikkundervisning og hadde konsertsal i kjelleren.

Musikakademiet var et breddetilbud spesielt rettet mot barn og unge og det første i sitt slag i landet. Castberg var en moderne pedagog og la vekt på å gjøre undervisningen spennende. Barna skulle fra tidlig alder ikke bare kunne håndtere et instrument, men også lære musikkteori og musikkhistorie. Sentralt i undervisningen var samspill og deltakelse i orkester og kor. Akademiet tilbød undervisning i alle instrumenter, samt sang, komposisjon og plastikk (avspennings- og pusteteknikker). Lærerne var profesjonelle, utøvende musikere. Hver sommer arrangerte Musikakademiet egne kurs for organister og sanglærere fra distriktene.

Torgrim Castberg la vekt på at Musikakademiet skulle bidra til musikkglede og musikkforståelse i de brede lag av folket og på den måten styrke musikklivet i Bergen i vid forstand. Men akademiet skulle også være et tilbud til dem som ønsket å satse på en karriere som musiker. Mange profesjonelle musikere fikk sin første musikkundervisning på Musikakademiet. Mest kjent er komponisten Harald Sæverud og kapellmester Johan Ludwig Mowinckel jr.

I 1913 foreslo Torgrim Castberg å opprette en musikkhøyskole i Bergen, i samvirke med hans eget Musikakademi. Forslaget fikk mye støtte i musikkretser, men møtte også motstand, ikke minst fra Kristiania. Norges Musikkhøgskole ble først etablert i 1973 i Oslo.

Etter Castbergs død i 1928 overtok fiolinisten Arve Arvesen som direktør for Musikakademiet. Etter noen år døpte han akademiet om til Musikkonservatoriet. I 1980 fikk Musikkonservatoriet status som statlig høgskole. I 1995 ble Musikkonservatoriet til Griegakademiet og innlemmet i Universitetet i Bergen.

Formidling av musikk

Torgrim Castberg var opptatt av å formidle kunnskap om musikk generelt og norsk musikk spesielt. Han holdt utallige foredrag landsdelen rundt og skrev artikler og holdt kåserier i radio. I en periode på 20-tallet var han fast musikkanmelder i Morgenavisen.

Komposisjoner

Torgrim Castberg fikk utgitt og oppført en del mindre komposisjoner og sanger, blant annet Høstvise, Gute Nacht og Mit hjerte er et Guldskrin fra 1905. Han satte også musikk til fire sanger av Bjørnstjerne Bjørnson. I 1901 fremførte han sin egen komposisjon Berceuse (vuggevise) på en konsert i Kristiania.

Mest spilt ble hans komposisjon for fiolin og piano Chanson sans paroles fra 1915.

Familie

Torgrim Castberg var sønn av Johan Christian Tandberg Castberg og bror av statsråd og stortingsmann Johan Castberg. Han var gift med Ida Anker og sammen fikk de fem barn, blant annet redaktøren Katti Wankel og tegneren og maleren Johan Christian Castberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Torgrim Castberg
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036708011572

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg