Torgersen-saken

Torgersen-saken er en norsk kriminalsak.

Fredrik Fasting Torgersen (1934–2015) ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for drapet på 16-årige Rigmor Johnsen, som 7. desember 1957 ble funnet voldtatt og drept i Skippergata i Oslo sentrum. Torgersen sonet 16 år i fengsel. Torgersen sa seg uskyldig dømt, og fikk støtte av fremtredende jurister og forfattere.

Saken har blitt begjært gjenopptatt sju ganger, siste gang i 2017. Påtalemyndighetens uttalelse i 2018 var: «Rettskraftvirkningene av de tidligere avslagene gjør at saken ikke kan gjenåpnes. Påtalemyndigheten mener uansett at det ikke foreligger nye bevis eller nye omstendigheter i saken og at det heller ikke foreligger særlige forhold som gjør det tvilsomt om dommen av 16. juni 1958 er riktig».

Tidligere begjæringer om gjenopptagelse

25. februar 2004 begjærte Torgersen gjenopptakelse overfor gjenopptakelseskommisjonen. I desember 2005 gav Oslo statsadvokatembeter en uttalelse til gjenopptagelseskommisjonen. De anbefalte ikke ny rettssak. De mente begjæringen ikke inneholdt noe vesentlig nytt. Statsadvokatene var overbevist om at dommen fra 1958 var riktig. I slutten av mars 2006 ble det avholdt en høring om de tekniske bevisene i saken. Gjenopptakelseskommisjonen avgjorde 8. desember 2006 at begjæringen om gjenopptakelse ikke skulle tas til følge.

Torgersen har også tidligere begjært gjenopptagelse av sin sak. I 2001 avviste Høyesterett å gjenoppta saken.

Forfatterskap

Torgersen debuterte som forfatter i 1972 med diktsamlingen Særmelding. Han har utgitt seks bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg