Det voldsomme uværet ved slaget i i Hjørungavåg.
Illustrasjon tegnet av Halfdan Egedius i Olav Trygvasons saga. Snorre Sturlaśon - Heimskringla, 1899.

Uværet ved slaget i Hjørungavåg av Halfdan Egedius. Falt i det fri (Public domain)

Torgerd Hølgabrud var et mytisk kvinnelig vesen, nevnt i ulike sagaer. Hun har vært dyrket på Island, og hun har trolig hatt en særlig forbindelse til de mektige håløygjarlene, også kalt ladejarlene.

Denne mytiske kvinneskikkelsen var trolig ladeættens spesielle fylgje og ættemor. HovetLade er beskrevet i Olav Tryggvasons saga. Der fortelles det at i hovet stod det en utskåret trestatue av Torgerd Hølgabrud som holdt en gullring. Ved siden av henne stod en trestatue av hennes søster Irpa, og det fantes også en trestatue av Tor i hovet.

I Jómsvikinga saga fortelles det at Håkon jarl møtte jomsvikingene i et stort sjøslag ved Hjørungavåg. Da det så ut som om han skulle tape slaget, gikk han i land og ba Torgerd Hølgabrud om hjelp og tilbød et offer. Håkon jarl tilbød henne flere store offer, men hun var ikke fornøyd før han tilbød å ofre sin syv år gamle sønn Erling.

Etter at Håkon jarl hadde ofret sin sønn, kom det et voldsomt uvær. Jomsvikingene ble truffet av store hagl, og Torgerd Hølgabrud og hennes søster Irpa viste seg på himmelen og skjøt en skur av piler mot dem. På grunn av hjelpen han fikk fra de to, vant Håkon jarl slaget.

Flere forskere, deriblant religionshistorikeren Gro Steinsland, har foreslått at denne fortellingen kan vise til en kult av ættemødre, og at en slik kult kan ha vært viktig i den norrøne herskerideologien.

  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN: 978-82.521-6564-7
  • Stylegar Frans-Arne, Håkon Jarl. Sagabok. 2013. ISBN: 978-82-430-0579-2
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005. ISBN: 82-530-2607-2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.