Torgerd Hølgabrud

Det voldsomme uværet ved slaget i i Hjørungavåg.
Illustrasjon tegnet av Halfdan Egedius i Olav Trygvasons saga. Snorre Sturlaśon - Heimskringla, 1899.

Artikkelstart

Torgerd Hølgabrud er et mytisk kvinnelig vesen, nevnt i ulike sagaer. Hun har vært dyrket på Island, og hun har trolig hatt en særlig forbindelse til de mektige håløygjarlene, også kalt ladejarlene.

Faktaboks

Også kjent som
Þorgerðr Hǫlgabrúðr

Torgerd Hølgabrud og ladeætten

Denne mytiske kvinneskikkelsen var trolig regnet som ladeættens spesielle fylgje og ættemor. HovetLade er beskrevet i Olav Tryggvasons saga. Der fortelles det at i hovet stod det en utskåret trestatue av Torgerd Hølgabrud som holdt en gullring. Ved siden av henne stod en trestatue av hennes søster Irpa, og det fantes også en trestatue av Tor i hovet.

Slaget ved Hjørungavåg

I Jómsvikinga saga fortelles det at Håkon jarl møter jomsvikingene i et stort sjøslag ved Hjørungavåg. Da det ser ut som om han skal tape slaget, går han i land og ber Torgerd Hølgabrud om hjelp og tilbyr et offer. Håkon jarl forelslår flere store offer, men hun er ikke fornøyd før han tilbyr å ofre sin syv år gamle sønn Erling.

Etter at Håkon jarl har ofret sin sønn, blir det et voldsomt uvær. Jomsvikingene blir truffet av store hagl, og Torgerd Hølgabrud og hennes søster Irpa viser seg på himmelen og skyter en skur av piler mot dem. Ved hjelp av de to mytologiske kvinneskikkelsene vinner Håkon jarl slaget.

Flere forskere, deriblant religionshistorikeren Gro Steinsland, har foreslått at denne fortellingen kan vise til en kult av ættemødre, og at en slik kult kan ha vært viktig i den norrøne herskerideologien.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN: 978-82.521-6564-7
  • Stylegar Frans-Arne, Håkon Jarl. Sagabok. 2013. ISBN: 978-82-430-0579-2
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion : myter, riter, samfunn, 2005. ISBN: 82-530-2607-2

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg