Faktaboks

Torgeir Bue
Født
1912
Død
1995
Foto Torgeir Bue
Av /Historiske Foto Marnardal/Agderbilder.no.

Torgeir Bue, norsk fagpedagog som skrev den første fagboken på norsk om pedagogisk veiledning. Gjennom sin innsats som lærebokforfatter, øvingsskolerektor og leder for øvingslærerutdannelsen har Bue hatt betydelig innflytelse på norsk lærerutdannelse.

Karriere og livsløp

Han var i flere år øvingsskolebestyrer ved Kristiansand lærerskole. Bue tok initiativ til den første ettårige utdannelsen for øvingslærere ved Kristiansand lærerskole (1964), og bidro til at en rekke norske høgskoler fra 1972 tilbød en desentralisert veilederutdanning.

Faglig profil

Bue delte sentrale verdier med den norske antiautoritære reformpedagogikken på 1960-tallet. Han beskriver norsk skole som preget av «autoritære prinsipper» slik som «…klasseundervisning, leksegiving, leksehøring og enveiskommunikasjon» (Bue, 1973, s. 47). Bue hadde reformpedagogiske ambisjoner og beklaget at det var motstand blant lærerne mot pedagogiske forandringer. Han fortolket slik motstand psykologisk som forsvarsmekanismer, og ville skape en ny generasjon lærere som var mer fleksible, demokratiske og tilpasningsdyktige.

I sine skrifter om pedagogisk veiledning bringer Bue inn tanker basert på terapeutisk erfaring fra den humanistisk-psykologiske tradisjonen i Amerika. Grunnleggende begreper og forståelse av veiledning blir nå i stor grad knyttet til den nye amerikanske tradisjonen. Vektleggingen er tydelig i retning av at psykologiske perspektiver nå i høyere grad skal styre veilederrollen mot mer symmetri.

Bues inspirasjon fra terapeutisk psykologi gjør at han legger vekt på de følelsesmessige sidene i veiledningen. Bue tenker seg at samspillet mellom øvingslærer og lærerstudent antar en positiv karakter om læreren klarer å fremvise en moden, fleksibel og demokratisk oppførsel. Bue viser til selvforståelse og selvaksept som det viktigste lærerstudentene må oppnå. Bue bygget inn en motsetning i sitt veiledningsunivers mellom en tradisjonell didaktisk orientering og en klinisk, psykologisk orientering.

Bue var en sterk tilhenger av reformpedagogikk og mente at hans meningsmotstandere burde settes på et obligatorisk innføringskurs i konfluent pedagogikk og tilpasset sensitivitetstrening.

Lærebøker

Bue har skrevet et stort antall lærebøker i matematikk for grunnskolen, allmennlærerutdannelsen og videreutdannelsen i pedagogisk veiledning. Bøkene i didaktikk og pedagogikk inneholder mange metodiske tips, men det er også stoff om historisk bakgrunn. Bues bok om pedagogisk metodikk utkom i seks opplag i perioden 1953–1968. Hans bok om pedagogisk veiledning ble i flere år brukt som pensum i landets eneste utdannelse for øvingslærere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bue, T. (1965). Pedagogisk metodikk: innføring i allmenn didaktikk. Oslo:Gyldendal Norsk Forlag
  • Bue, T. (1968). Pedagogisk metodikk: innføring i allmenn didaktikk og pedagogisk veiledning.
  • Bue, T. (1973). Pedagogisk veiledning. Oslo:NKS-forlaget
  • Sanderud, R., Bue, T. & Gunderssen, S.-E. (red)(1963). Fagmetodikk for folkeskolen. Oslo:Gyldendal Norsk Forlag
  • Skagen, K. (1997). "Norsk veiledningstradisjon i lærerutdanning: analyse og kritikk". Norsk pedagogisk Tidsskrift nr. 1-2, 1997, ss. 38-49.
  • Skagen, K. (2013). I veiledningens landskap. Oslo:Cappelen Damm Akademisk

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg