Tore Olaus Engset, generaldirektør for det norske Telegrafverket fra 1930 til 1935. Han er mest kjent for sin pionerinnsats ved utvikling av matematiske metoder for analyse av teletrafikk.

Engsets formel for analyse av teletrafikk kan beregne nødvendig antall betjeningsorganer i et telefonanlegg når trafikkintensitet, antallet trafikkilder og krav til tilgjengelighet er gitt. Den ble utviklet i 1915, to år før A. K. Erlang publiserte sin berømte artikkel i 1917, men publisert først i 1918. Erlang antok i sin B-formel at antallet trafikkilder var uendelig slik at anropene ble Poisson-fordelt, mens Engsets formel var basert på et endelig antall kilder. Derfor ga den best nøyaktighet når antallet trafikkilder var lite.

Hans hovedverk, ble publisert i det tyske vitenskapelige tidsskriftet Elektrotechnische Zeitscrift i 1918. Han publiserte også artikler om atomteori i Annalen der Physik i 1926 og 1927, og han fullførte en avhandling på tysk med tittel "Die Wasserstoffkorpuskeln, ihre Strahlung und die fundamentalen physikalischen Grössen" i 1943, like før sin død.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.