Tore Godal

Faktaboks

Tore Godal
Født
19. mai 1939, Rauland
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Tore Godal er en norsk lege med en omfattende karriere nasjonalt og internasjonalt med arbeid for global helse og vaksinering. Han var en av initiativtakerne til GAVI, Global Alliance of Vaccination and Immunization.

Godal er lege og dr. med. fra Universitetet i Oslo. I 1970 flyttet han til Etiopia for å forske på lepra ved det nyopprettede Armauer Hansens forskningsinstitutt. Fra 1974 var han laboratoriesjef for immunlaboratoriet ved Radiumhospitalet. Han var formann i Verdens helseorganisasjons (WHO) styringsgruppe for forskning innen lepraimmunologi i perioden 1975 til 1980 og tuberkuloseimmunologi fra 1983. I 1986 ble han avdelingsdirektør for WHO for programmet viet forskning og undervisning innen tropesykdommer.

Han var en av initiativtakerne bak opprettelsen av den globale vaksinealliansen GAVI i 1999 og var leder for denne i seks år. Han har vært spesialrådgiver for Gro Harlem Brundtland i WHO og har jobbet på Statsministerens kontor og som spesialrådgiver for global helse i Utenriksdepartementet. Fra 2018 har han jobbet ved Folkehelseinstituttet.

Godal fikk Kongens fortjenestmedalje i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg