Torbjørnskjær og Heia

Torbjørnskjær fyr, sett fra nord.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Torbjørnskjær er en holme lengst nordvest i den raden med skjær ytterst i Hvaler kommune som strekker seg fra grensa mot Sverige til skipsleden i Ytre Oslofjord mellom Fredrikstad og Vestfold. Her var det fyrstasjon fra 1872. Første fyrvokter var Ole W. Pedersen (1872-1887). Sistemann som forlot fyret før det ble automatisert i 1990 var Tor R. Hultman. Fyrstasjonen har vært ansett som en av de som var vanskeligst tilgjengelige i Norge. Se også artikkel om Torbjørnskjær fyr. Linja Torbjørnskjær-Færder regnes gjerne som skillet mellom Skagerrak og Oslofjorden.

Heia er den sørligste holmen i denne raden, og nærmest grensa mot Sverige. På Heia er det en stor varde med kors på toppen, og to mindre varder. Dessuten er det en redningshytte for skipbrudne, og en restaurert signalkurv på vippearm, der skipbrudne kunne tenne bål for å signalere at her var folk som trengte hjelp.

Midtveis mellom Torbjørnskjær og Heia er det en smal åpning i den ellers farlige raden med skjær, ved Kuskjær. Åpningen er markert med hvitt lys fra lykta på Trestenane.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg