Tor Sørnes var en norsk oppfinner, mest kjent som konstruktør av låser som kan omprogrammeres.

Etter teknisk fagskole og middelskole tok Tor Sørnes examen artium som privatist og gikk deretter på Horten tekniske skole. I 1950 ble han ansatt ved låsprodusenten som senere ble hetende TrioVing.

Sørnes utviklet en programmerbar hullkortlås som i 1977 ble patentert under navnet VingCard i 29 land, og i 1978 ble installert på Park Hotell i Sandefjord. Samme år ble også systemet installert i Peachtree Hotel i Atlanta i USA. Hullkortnøklene ble en gedigen verdensomspennende suksess. I kjølvannet av denne ble VingCard etablert som eget firma med hovedkontor i Moss

De programmerbare låsene ble siden videreført og utviklet til en elektronisk låstype. Det første systemet, som brukte kort med magnetstripe, var klart i 1992–1993 og systemet ble patentert i en lang rekke land. Suksessen fortsatte, selv om det nå var kommet flere konkurrenter på markedet.

VingCard har vært gjenstand for en serie eierskifter og sammenslutninger med andre i bransjen. VingCard A/S er en del av det svenske konsernet Assa Abloy AB. Tor Sørnes var utviklingsdirektør og visepresident i VingCard A/S de siste årene før han gikk av med pensjon i 1992. Han fortsatte som konsulent til 2004.

  • Sørnes, Tor, TrioVing's historie, 1992, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.