Tor Fagerland

Faktaboks

Tor Fagerland
Født
11. september 1944, Oslo
Tor Fagerland var solist på Nasjonaloperaen fra 1969 til 1992 og jobbet etter det med musikkteaterprosjekter for barn, unge og innvandrere.
Tor Fagerland
Av .

Artikkelstart

Tor Fagerland er en norsk sanger (baryton og tenor), som i tillegg til sin operakarriere har gjort seg gjeldende som leder av musikkteaterprosjekter for barn, unge og innvandrere ved Den Norske Opera & Ballett.

Utdannelse, debut og sangkarriere

Tittelrollen i Benjamin Brittens opera Albert Herring ved Den Norske Opera. Til venstre Arild Eriksen og Mirjana Dancuo.
Tor Fagerland
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Fagerland studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo i årene 1962–1965. I 1964 vant han, 20 år gammel, Foreningen Nordens sangkonkurranse i Stockholm. Han studerte teatervitenskap ved Universitetet i Oslo fra 1965 til 1966 og tok Statens Operaklasse fra 1967 til 1969. Han har studert med en rekke sangpedagoger, blant andre Joseph Szterenyi og Halldis Ingebjart Isene (Oslo), Christian Riis (København), Peter Pears (London) og Marcello del Monaco (Treviso i Italia).

Fagerland var fast ansatt på Den Norske Opera & Ballett i perioden 1969–1992 og debuterte som sangsolist i rollen som Figaro i Gioacchino Rossinis opera Barberen i Sevilla i 1970. I løpet av sin ansettelsestid spilte han en rekke roller i både baryton- og tenorfaget, blant annet Henrik (baryton) i Maskarade (Carl Nielsen) og Alfredo (tenor) i La Traviata (Giuseppe Verdi).

Andre viktige roller

Administrativ virksomhet

I 1991 ble Fagerland daglig leder for Musikkteateret på Vestbanen, Den Norske Operas biscene, der hovedvekten lå på produksjoner for barn og ungdom. Scenen fungerte også som prøvearena for frie danse- og musikkteatergrupper, for operaens hovedproduksjoner samt prosjekter rettet mot skoleverket, som Danseteaterprosjekter i Grunnskolen 1992–1997. Musikkteateret presenterte rundt 130 produksjoner med over 1000 forestillinger for rundt 105 000 publikummere i de tolv årene det var i drift.

Fagerland tok også initiativ til Europas første flerkulturelle opera, Izzat – en kjærlighetsopera, for og med ungdom på Operaens hovedscene i 2006 i samarbeid med Musikk i skolen. Det var et treårig utviklingsprosjekt med fokus på ungdommens egne erfaringer med å vokse opp i et flerkulturelt samfunn, med tekst av Gro Dahle og musikk av Ketil Bjørnstad. Prosjektet ble utgangspunkt for betydelig flerkulturell virksomhet i det nye operahuset i Bjørvika. Fra 2008 til 2015 ble det produsert 25 mangfoldsprosjekter, de fleste med ungdom som målgruppe, noe som medførte at Operaen også ble en naturlig arena for innbyggere med innvandrerbakgrunn – spesielt den unge generasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg