Faktaboks

Toomas Hendrik Ilves
Født
26. desember 1953, Stockholm, Sverige

Toomas Hendrik Ilves med sin kjennetegnende sløyfe.

.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Toomas Hendrik Ilves er en estisk psykolog, diplomat og politiker. Han var Estlands president fra 2006 til 2016.

Bakgrunn

Toomas Hendrik Ilves ble født i Stockholm. Foreldrene Irene og Endel Ilves hadde måttet flykte fra Estland da Sovjetunionen invaderte landet under andre verdenskrig. Familien Ilves flyttet i 1957 til USA og ble i 1962 amerikanske statsborgere. Ilves fattet tidlig interesse for data og lærte å programmere som 13-åring. På Columbia universitetet i New York og Universitetet i Pennsylvania studerte Ilves imidlertid psykologi. Han fullførte psykologiutdannelsen i 1978.

I 1984 flyttet Ilves tilbake til Europa og jobbet i flere år for Radio Free Europe i München. Fra 1988 til 1993 var han leder for den estiske redaksjonen i radioen.

Diplomatisk og politisk karriere

Toomas Hendrik Ilves i Europaparlamentet.
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Etter at Estlands uavhengighet ble gjenopprettet i 1991, sa Ilves i 1993 fra seg sitt amerikanske statsborgerskap. Samme år ble han utnevnt til Estlands ambassadør i Washington med ansvar for USA, Canada og Mexico.

I 1996 tok Ilves over som Estlands utenriksminister. Han ledet det estiske utenriksdepartementet fram til september 1998 og deretter fra mars 1999 til 2002. Fra 2002 til 2004 var Ilves medlem av den estiske nasjonalforsamlingen Riigikogu. Både som minister og folkevalgt arbeidet Ilves aktivt for estisk medlemskap i EU og NATO. Landet ble medlem av begge organisasjonene i 2004.

Samme år ble Ilves innvalgt i Europaparlamentet som kandidat for det estiske sosialdemokratiske partiet. Ilves hadde ledet partiet fra 2001 til 2002 da det het Det moderate folkepartiet (estisk: Rahvaerakond Mõõdukad), men hadde trukket seg fra ledervervet etter at partiet på landsbasis kun hadde fått 4,4 prosent av stemmene ved kommunevalget i oktober 2002. Etter navneendringen og med Ilves som toppkandidat kom partiet sterkt tilbake under valget til Europaparlamentet i 2004. Partiet fikk 36,8 prosent av stemmene og 3 av Estlands 6 plasser i parlamentet. I Europaparlamentet ble Ilves valgt til nestleder i utenrikskomiteen.

Presidentvalgene

I mars 2006 lanserte tre estiske partier Ilves som kandidat til å bli landets neste president. I Estland er det i utgangspunktet nasjonalforsamlingens 101 folkevalgte som med to tredjedels flertall velger landets president. Da Ilves i de tre valgomgangene i nasjonalforsamlingen i august 2006 kun oppnådde 64, og ikke de nødvendige 68 stemmene, gikk presidentvalget videre til et valgkollegium bestående av de folkevalgte i nasjonalforsamlingen samt representanter for by- og kommunestyrer. I valgkollegiet er det tilstrekkelig at presidentkandidaten får absolutt flertall.

Før valgkollegiet kom sammen, gikk rundt 80 representanter for den estiske åndseliten anført av blant annet landets internasjonalt kjente komponist Arvo Pärt og landets to ledende forfattere Jaan Kross og Jaan Kaplinski ut med en offentlig støtteerklæring til Ilves’ kandidatur. Ilves ble i slutten av september valgt til president med absolutt flertall i valgkollegiet. Ilves fikk 174 stemmer mens motkandidaten, den sittende presidenten Arnold Rüütel, fikk 162 stemmer fra de til sammen 345 medlemmene av valgkollegiet.

I august 2011 ble Ilves gjenvalgt som president. Denne gangen fikk han 73 stemmer i den første valgomgangen i nasjonalforsamlingen, og ble derved den første kandidaten siden Estland fikk tilbake uavhengigheten i 1991 som maktet å oppnå to tredjedels flertall og dermed bli valgt i den første valgomgangen.

Presidentperiodene

USAs president George W. Bush og Estlands president Toomas Hendrik Ilves under en pressekonferanse i Tallinn i desember 2006.
.
Lisens: CC BY 2.0

Presidenten i Verdensbanken Jim Yong Kim (helt til venstre) og Estlands president Toomas Hendrik Ilves under et møte i FN i New York i 2015.

.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Som president fremhevet Ilves seg først og fremst som utenrikspolitiker samt en aktiv pådriver for digitale løsninger. Med sin store ungdomsinteresse for data, hadde Ilves vært en av arkitektene bak Estlands såkalte «tigersprang», et program som var springbrettet for en rekke større digitaliseringsprosjekt på midten av 1990-tallet. Og digitalisering var noe han fortsatte å kjempe for både som utenriksminister og president. Som president åpnet han i 2009 et demosenter for IKT, som i dag kalles for e-Estonia Briefing Centre. Det er et utstillingsvindu for viser hvordan Estland i løpet av en generasjon, delvis under Ilves’ ledelse, utviklet seg til å bli et av verdens ledende land på innovative e-løsninger.

Kjent for sin fritalenhet og dristige tanker ble Ilves som president en velkommen foredragsholder. Han fortsatte å posisjonere Estland som et nordisk land samtidig som han var en sterk tilhenger av EU og NATO.

Spesielt i den andre presidentperioden fra 2011 til 2016 ble Ilves stadig oftere involvert i internasjonale fora. Fra 2011 til 2012 ledet han EUs ekspertgruppe innenfor e-helse. Fra 2012 til 2014 ble han invitert av Europakommisjonen til å lede ei styringsgruppe for et europeisk partnerskap for nettskyer. I perioden 2014-2015 ledet han det rådgivende panelet om digitalt utbytte for Verdensbankens verdensomspennende utviklingsrapport for 2016. Og i 2015 ble han en av rådgiverne for presidenten i Verdensbanken.

Som president huskes også Ilves for alltid å bruke sløyfe istedenfor slips.

Etter presidenttiden

Etter presidenttiden har Ilves sammen med sin tredje kone, latviske Ieva Kupče, trukket seg litt tilbake på bondegården han eier helt sør i Estland. Han underviser både på Universitetet i Tartu i Estland og Stanford universitetet i USA. Ilves er svært aktiv på Twitter og uttaler seg ofte om internasjonal politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg