Tongas historie

Den første europeer som besøkte Tonga var nederlenderen Jakob Le Maire i 1616. James Cook kom dit i 1773 og kalte øygruppen Friendly Islands (Vennskapsøyene). I 1845 ble de samlet til et selvstendig kongerike. En vennskapsavtale med Storbritannia ble etablert i 1900, og fra 1905 ble Tonga styrt som et britisk protektorat. Juni 1970 ble øygruppen selvstendig og medlem av Samveldet av nasjoner.

Kongelig enevelde

Kong Taufa'ahau Tupou 4 kom på tronen i 1965 og styrte nærmest eneveldig til sin død i 2006. En pro-demokratisk reformbevegelse ble stiftet 1992 og dannet i 1994 Tongas første politiske parti, People's Party, som siden har vært et ledende parti. De fleste representantene i den lovgivende forsamlingen utnevnes imidlertid av kongen fra øyrikets 33 adelsfamilier. Siden 1990-årene har monarkiet og adelens privilegier vært gjenstand for voksende kritikk. Regjeringen utnevnes av kongen, og ministrene har tradisjonelt blitt i sine stillinger til de går av med pensjon. I 2005 kom folkevalgte ministre inn i regjeringen for første gang. Pro-demokratene krevde revisjon av forfatningen av 1875, blant annet at statsministeren skulle være folkevalgt. I 2006 ble Fred Sevele landets første folkevalgte statsminister av ikke-adelig byrd.

Tronskifte og reformkurs

Den nye kong Siaosi Tupou 5 ble kronet 1. august 2008, fulgt tradisjonelle festligheter i åtte dager til ende. Med en kongelig proklamasjon tok monarken et langt skritt bort fra det tradisjonelle eneveldet i Sør-Stillehavets eneste kongerike. Som ledd i en pågående demokratiseringsprosess lovet han å gi avkall på monarkens nesten absolutte makt og frasi seg retten til å utpeke landets statsminister. I 2010 ble denne retten overført til parlamentet. Statsministeren kunne nå velge sine statsråder uten kongelig innblanding, og monarken fikk i hovedsak representative og seremonielle oppgaver.

Reformene kom i kjølvannet av at Toga i 2006 ble rystet av de voldsomste opptøyene i nyere tid. Det vakte raseri hos folkemengden at parlamentet i over et år hadde unnlatt å ta stilling til et forslag om demokratiske reformer. De fleste bygningene i forretningsstrøket i hovedstaden Nuku'alofa ble plyndret og satt i brann. Minst åtte demonstranter døde under bataljene med politi og militære, og Australia og New Zealand sendte 150 politifolk og soldater for å få orden i byen.

Regjeringen bøyde delvis av for demonstrantenes krav: I 2010 ble det holdt valg etter en ny forfatning, herunder også en ny valgordning som sikrer at et flertall av parlamentarikerne skal være folkevalgt. I dag teller de folkevalgte 24 av i alt 33 parlamentarikere. Tidligere har kongen utnevnt 15 av representantene fra øyrikets adelsfamilier, mens adelen selv har utpekt ni blant sine egne.

Tonga fikk plass i FN i 1999, og ble i 2005 opptatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO). En vennskapsavtale med USA av 1988 gir amerikanske marinefartøyer, eventuelt med atomvåpen, rett til å ferdes i Tongas territorialfarvann. Tonga hadde 55 soldater i Irak som støtte til USA, men styrken ble trukket tilbake i desember 2008.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg