Den første europeer som besøkte Tonga var nederlenderen Jakob Le Maire i 1616. James Cook kom dit i 1773 og kalte øygruppen Friendly Islands (Vennskapsøyene). I 1845 ble de samlet til et selvstendig kongerike. En vennskapsavtale med Storbritannia ble etablert i 1900, og fra 1905 ble Tonga styrt som et britisk protektorat. Juni 1970 ble øygruppen selvstendig og medlem av Samveldet av nasjoner.

Kong Taufa'ahau Tupou 4 kom på tronen i 1965 og styrte nærmest eneveldig til sin død i 2006. En pro-demokratisk reformbevegelse ble stiftet 1992 og dannet i 1994 Tongas første politiske parti, People's Party, som siden har vært et ledende parti. De fleste representantene i den lovgivende forsamlingen utnevnes imidlertid av kongen fra øyrikets 33 adelsfamilier. Siden 1990-årene har monarkiet og adelens privilegier vært gjenstand for voksende kritikk. Regjeringen utnevnes av kongen, og ministrene har tradisjonelt blitt i sine stillinger til de går av med pensjon. I 2005 kom folkevalgte ministre inn i regjeringen for første gang. Pro-demokratene krevde revisjon av forfatningen av 1875, blant annet at statsministeren skulle være folkevalgt. I 2006 ble Fred Sevele landets første folkevalgte statsminister av ikke-adelig byrd.

Den nye kong Siaosi Tupou 5 ble kronet 1. august 2008, fulgt tradisjonelle festligheter i åtte dager til ende. Med en kongelig proklamasjon tok monarken et langt skritt bort fra det tradisjonelle eneveldet i Sør-Stillehavets eneste kongerike. Som ledd i en pågående demokratiseringsprosess lovet han å gi avkall på monarkens nesten absolutte makt og frasi seg retten til å utpeke landets statsminister. I 2010 ble denne retten overført til parlamentet. Statsministeren kunne nå velge sine statsråder uten kongelig innblanding, og monarken fikk i hovedsak representative og seremonielle oppgaver. 

Reformene kom i kjølvannet av at Toga i 2006 ble rystet av de voldsomste opptøyene i nyere tid. Det vakte raseri hos folkemengden at parlamentet i over et år hadde unnlatt å ta stilling til et forslag om demokratiske reformer. De fleste bygningene i forretningsstrøket i hovedstaden Nuku'alofa ble plyndret og satt i brann. Minst åtte demonstranter døde under bataljene med politi og militære, og Australia og New Zealand sendte 150 politifolk og soldater for å få orden i byen.

Regjeringen bøyde delvis av for demonstrantenes krav: I 2010 ble det holdt valg etter en ny forfatning, herunder også en ny valgordning som sikrer at et flertall av parlamentarikerne skal være folkevalgt. I dag teller de folkevalgte 24 av i alt 33 parlamentarikere. Tidligere har kongen utnevnt 15 av representantene fra øyrikets adelsfamilier, mens adelen selv har utpekt ni blant sine egne. 

Tonga fikk plass i FN i 1999, og ble i 2005 opptatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO). En vennskapsavtale med USA av 1988 gir amerikanske marinefartøyer, eventuelt med atomvåpen, rett til å ferdes i Tongas territorialfarvann. Tonga hadde 55 soldater i Irak som støtte til USA, men styrken ble trukket tilbake i desember 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.